Maak Een Kinegram of Analoge Boomerang (Nederlands/Dutch)

Introduction: Maak Een Kinegram of Analoge Boomerang (Nederlands/Dutch)

About: Technopolis, the flemisch science centre, highlights their coolest projects concerning Science, Technology, Robotics, Engineering, Arts and Mathematics on the brand new platform 'Technopolis STREAM'. Please ...

*-* This Instructable is in Dutch. Click here for the English version.

*-* Deze Instructable is in het Nederlands. Klik hier voor de Engelse versie.

Er zijn twee soorten mensen: zij die nieuwe technologieën omarmen en zij die nostalgisch verlangen naar 'die goeie oude tijd'. Onze gok is dat op Instructables vooral de eerste soort vertegenwoordigd is. Maar wie weet kunnen we met deze hack zelfs de grootste tech-adept verleiden tot een analoog nevenproject. In deze Instructable leren we je stap voor stap hoe je een Boomerang - een serie foto's die telkens weer voor- en achteruit afgespeeld wordt - kan nabootsen met behulp van moirépatronen.

Teacher Notes

Teachers! Did you use this instructable in your classroom?
Add a Teacher Note to share how you incorporated it into your lesson.

Step 1: Benodigdheden

 • Fototoestel of smartphone-camera
 • Computer met tekenprogramma Inkscape, gratis te downloaden via https://inkscape.org/en/release/0.92.2/
 • Inkjetprinter en papier
 • Transparante folie (geschikt voor inkjetprinter)

Step 2: Kies Beelden

Maak een reeks van zes opeenvolgende beelden. Dat lukt makkelijk met de burst-functie van je camera. Of je kan een eenvoudig filmpje maken en daaruit stills selecteren (bijvoorbeeld met het knipprogramma van Windows of met 'print screen').

Gebruik deze tips om de volgende stappen vlotter te laten verlopen:

 • Plaats figuranten met donkere kleding tegen een lichte achtergrond
 • Hou de beweging eenvoudig (details zijn niet zichtbaar in het eindresultaat)
 • Werk beeldvullend: zoom zo dicht mogelijk in
 • Verander het cameraperspectief niet tijdens de opname

Step 3: Maak Silhouetten

Je krijgt de beste analoge boomerang met zwarte silhouetten op een witte achtergrond. Gebruik een grafisch programma om je beelden eenvoudig om te vormen, bijvoorbeeld met deze handige Instructable.

Geen zin om zelf je beelden te maken? Ga dan op zoek naar bestaande animaties. Gebruik de zoektermen black, silhouette en animation.

Step 4: Verzamel Je Beelden in Lagen

Open het bijgevoegd sjabloon in Inkscape (downloadinstructies in stap 2; als je een ander grafisch programma gebruikt, hebben de lagen mogelijk een andere naam en volgorde).

Je ziet een grafisch bestand dat bestaat uit 12 lagen: 6 lagen met silhouetten en 6 lagen met een lijnenpatroon dat telkens één lijndikte naar rechts verspringt. Maak de lagen rechtsboven zichtbaar via 'Shift + Ctrl + L'. Vergroot eventueel het lagen-venster zodat je alle lagen te zien krijgt. Door op het oogje aan de linkerkant van een laag te klikken, maak je een laag zichtbaar.

Maak de laag 'Plak hier silhouet 1' zichtbaar. Wis het voorbeeld-beeld. Sleep je eigen eerste silhouet naar het midden van het tekenvlak. Sleep de blauwe lijnen naar een vast punt in je silhouet, zodat je de volgende silhouetten op dezelfde plaats kan positioneren.

Maak de laag terug onzichtbaar en herhaal de vorige stap voor de laag 'Plak hier silhouet 2'. Voeg zo al jouw silhouetten toe aan het sjabloon.

Step 5: Snij De Silhouetten in Stukjes

Om straks een bewegende animatie te bekomen, maak je nu een lijnentekening van elk silhouet. Die lijnentekening verspringt telkens één lijndikte per afbeelding (in stap 9 lees je waarom). Maak daarom in Inkscape een 'masker' van elk silhouet met de bijhorende zichtbare stroken:

 • Maak de eerste twee lagen (met het nummer 1) zichtbaar
 • Selecteer met je cursor beide beelden
 • Klik nu op 'Object/Maskerpad/Instellen'
 • Doe hetzelfde voor de andere 5 silhouetten

Step 6: Maak 1 Beeld Van 6 Beelden

Maak nu alle lagen tegelijk zichtbaar. Je analoge boomerang is bijna klaar!

Druk het lijnenpatroon af op een liggende A4. Zorg ervoor dat je op 100% afdrukt (het vakje 'aangepast aan papierformaat' mag NIET aangevinkt zijn).

Step 7: Transparant Rooster

Druk nu het rooster in bijlage af (op 100%). Gebruik daarvoor transparante folie die geschikt is voor een inkjetprinter (of voor de printer die je gebruikt).

Step 8: Wek Je Analoge Boomerang Tot Leven!

Beweeg het transparante rooster heen en weer over de lijnentekening. De tekening komt tot leven! Doe eventueel één oog dicht voor een beter resultaat.

Step 9: Wat Gebeurt Er?

Een moirépatroon ontstaat wanneer twee lijnpatronen die een klein beetje van elkaar verschillen, over elkaar gelegd worden. Zo'n patroon kan je bekomen door de lijnen onder een iets andere hoek te plaatsen of door de lijndikte een klein beetje te variëren.

In deze Instructable gebruiken we het moirépatroon om de illusie van beweging op te wekken. Daarvoor knip je een reeks beelden in verticale schijfjes. Het transparante lijnenpatroon verbergt alle beelden behalve één. Wanneer je de transparant horizontaal beweegt, zie je dus achtereenvolgens de zes beelden. Als je dat snel genoeg doet, maken je hersenen van de zes aparte beelden één bewegend beeld. Net zoals dat bij een film gebeurt! Deze optische illusie heet een kinegram.

De naam moiré komt van een soort zijde, waar verschillende laagjes zorgen voor het moiré-effect. Je ziet het effect ook wel eens ongewenst op TV verschijnen, wanneer iemand een hemd draagt met horizontale streepjes. In de scheepvaart geven bakens met moirépatronen aan of het schip op koers vaart in de buurt van bruggen en sluizen.

Be the First to Share

  Recommendations

  • LED Strip Speed Challenge

   LED Strip Speed Challenge
  • Sculpting Challenge

   Sculpting Challenge
  • Clocks Contest

   Clocks Contest

  Discussions