Arduino LED Spectrum Analyzer

4,526

33

1

Introduction: Arduino LED Spectrum Analyzer

Dit is een tutorial voor het maken van een Spectrum Analyzer dat muziek audio golven, met behulp van Arduino Uno en een LED matrix, weergeeft.

Teacher Notes

Teachers! Did you use this instructable in your classroom?
Add a Teacher Note to share how you incorporated it into your lesson.

Step 1: Onderdelen

Voor dit project heb je een aantal onderdelen nodig. Die zijn als volgt:

• Arduino Uno (Elk ander variant werkt ook)

• Spectrum Shield (het kan zijn dat de headers er nog niet op zitten. Als dat het geval is zal je die er zelf op moeten solderen)

• Acrylplaat 3mm dik (of een ander materiaal, als het maar 3mm dik is)

• Harskern soldeertin

• Jumper wires

• LEDjes 5mm (ik heb deze LEDjes gebruikt. Het aantal LEDjes die je nodig hebt ligt aan de hoeveelheid LED rijen je wilt)

• Weerstandjes (750 ohm)

• Audio jack (3,5 mm. Beide kanten een mannetje aansluiting)

Step 2: Gereedschappen

Hierbij het gereedschappen overzicht. Het is belangrijk dat je elk stuk gereedschap hebt zodat je uiteindelijk niet vast komt te zitten. De gereedschappen zijn als volgt:

• Soldeerbout

• Laser snijder (Als je geen beschikking hebt tot een laser snijder kan je ook als alternatief een figuurzaag gebruiken)

• Liniaal

• Potlood

• Kniptang

• Striptang

• Acryl lijm

• Derde hand met vergrootglas

• Arduino software (Je kan het hier downloaden)

Step 3: Acryplaat

1. Je gaat de case van het apparaat snijden waar je uiteindelijke jouw LED raster in vormt. Met dit project gebruiken wij een acrylplaat van 3 mm dik.

De LED raster bestaat uit 7 bij 5 (7 rijen verticaal en 5 rijen horizontaal). Met deze rijen maak je dan in totaal gebruik van 12 pins op je Arduino. Je kan ook zelf bepalen hoeveel horizontale en verticale rijen je wilt.

Hoe meer rijen je maakt des te meer Arduino pins jij nodig hebt. Voor dit project heb je beschikking tot 13 pins voor de verticale rijen en 6 pins voor de horizontale rijen. Je kan niet meer gebruiken dan dat aantal.

Op je plaat zullen de LEDjes niet verder dan 10mm van elkaar af zijn (Je kan er ook voor kiezen om ze verder of dichterbij te zetten).

Het LED raster is 7,96 cm bij 5,51 cm en het acrylplaat voorkant is 10,5 cm bij 8 cm. De verdere afmetingen worden bij de afbeeldingen aangegeven.

Step 4: LED Raster

Om het LED raster te maken maak je gebruik van de acrylplaat die je uitgesneden hebt. Er zal plaats zijn voor 35 LEDjes in totaal.

1.Bij ieder LEDje buig je de “min” poot verticaal (die zijn voor de ground pins) naar beneden en de “plus” poot horizontaal (die zijn voor de power pins) naar rechts.

2.Nu plaats je elk LEDje één voor één in de gaatjes van de uitgesneden voorkant. Alle min pootjes steken naar beneden en alle plus pootjes steken naar rechts.

Nu wijzen alle LEDjes zowel verticaal naar beneden als horizontaal naar rechts in hun rijen.
3. Soldeer alle min pootjes aan elkaar van ieder van de 7 rijen.

4. Soldeer nu alle plus pootjes aan elkaar in ieder van de 5 rijen. De pootjes zouden lang genoeg moeten zijn om aan elkaar vast te zetten. Zo niet kan je gebruik maken van geleidende draad. Zorg ervoor dat de min en plus pootjes elkaar niet raken. Nu steken er LED pootjes uit aan de onder -en rechterkant.

5. Nu knip je de weerstandjes korter met een kniptang.

6. Daarna soldeer je de weerstandjes op de uitstekende pootjes aan de onderkant (het maakt niet uit welk weerstand uiteinde je soldeert aan de pootjes). 1 weerstand per pootje(in dit project zijn het weerstanden van 750 ohm).

7. Pak daarna 5 jumper wires en soldeer die aan de rechter uitstekende LED pootjes, 1 wire per pootje. Soldeer de wires zo dat ze naar achteren steken als je het raster rechtop zet.

8. Pak nogmaals jumper wires maar dan 7 in totaal. Soldeer deze wires vast aan de andere kant van de weerstandjes. Buig dan de weerstandjes en wires zo dat ze naar bovensteken wanneer je het raster rechtop zet.

Step 5: Spectrum Shield

1. Plaats de Spectrum Shield op je Arduino (De audio jack inputs moeten naar de andere kan steken dan die van de Arduino computer input).

2. Plaats nu de 4 rechter jumper wires in de analog pins 2-5 en 1 wire in de digital pin 6.

3. Plaats daarna de 7 laatste wires in de digital pins 7-13.

4. Plug de Arduino kabel in de Arduino en je computer. Plug ook 1 audio jack zowel in je spectrum shield als computer.

5. Start je Arduino software. Gebruik deze code om je LEDjes te laten oplichten en op je muziek te reageren.

Je kan nu muziek afspelen op je computer en het apparaat zal hierop reageren.

Step 6: Case

1. Pak de andere uitgesneden acryl-platen.

2. Gebruik je acryl lijm en plak één voor één de kanten aan elkaar. De platen zonder inkepingen horen boven en onder. Die met de inkepingen aan de zijkanten. Één plaatje blijft over die als klep dient zodat je de LED raster en arduino in en uit de case kan halen.

Hierbij het einde van deze instructable.

Be the First to Share

  Recommendations

  • Backyard Contest

   Backyard Contest
  • Silly Hats Speed Challenge

   Silly Hats Speed Challenge
  • Finish It Already Speed Challenge

   Finish It Already Speed Challenge

  Discussions

  0
  tomatoskins
  tomatoskins

  3 years ago

  Very nice project! I'd love to see a video if it in action!