Arduino Launchpad

Introduction: Arduino Launchpad

Dit is een Arduino Launchpad gemaakt met een Arduino Leonardo en Adafruit Trellis borden.

Ik heb dit gemaakt omdat ik heel erg van muziek houd, maar een hele hoop instrumenten niet kan bespelen en daarom graag een launchpad wou omdat je daarmee nummers kan spelen op verschillende niveaus. Wat je kunt doen met een launchpad is dat je een nummer in stukjes hakt en elk geluid sample dat je gemaakt hebt op een knop plaatst, hierdoor kun je dus als je zelf het nummer maakt het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt. Een launchpad is eigenlijk een MIDI controller alleen is het zo gemaakt dat het met MIDI signalen LED's aanstuurt, dat is wat ik heb geprobeerd na te maken. De afbeelding die je hier ziet is een voorbeeld van hoe je het eruit kunt laten zien, echter is wat ze in de afbeelding gemaakt hebben nog geen launchpad maar een stepsequencer waar je beats op zou kunnen maken, om dit om te bouwen naar een launchpad is een andere code nodig vanuit de arduino met de zelfde library en daarnaast een programma wat een serial port van de computer omzet naar een MIDI signaal.

Step 1: Borden Vastmaken

Om de launchpad te maken moet je een 8x8 grid maken van LED's, je zou met dit systeem ook een grotere grid kunnen maken van maximaal 8x16 omdat dat is wat de borden maximaal toelaten om aangesproken te worden. Toch raad ik aan om voor het maken van een launchpad het bij een 8x8 grid te houden aangezien dat het gebruikelijke is voor een launchpad. Wel zul je hierbij merken dat je daardoor niet de knoppen van een launchpad hebt om de pagina's te switchen dus zul je waarschijnlijk je eigen covers moeten maken al wil je een speelbaar nummer erop spelen.

Wat je doet:

Je legt de borden allemaal neer en gaat op de boven kant de aansluitende ground vlakken aan elkaar solderen. (Zie afbeelding 1 en 2)

Hierna draai je de aan elkaar gesoldeerde borden om en ga je elke SDA met SDA, SCL met SCL, GND met GND, 5V met 5V en INT met INT aan elkaar solderen. (Zie afbeelding 3)

Je kunt nu de LED's erin doen en solderen, dit kan ook als het bord vast zit aan de Arduino

Step 2: Borden Adresseren

Wat je doet:

Nu leg je de borden om gedraaid neer en zul je een aantal metalen plaatjes zien, dit zijn de adres platen, dit is waardoor de arduino het juiste bord straks aanspreekt. Je gaat elk bord een apart adres geven door de plaatjes te solderen zoals in de foto:

Links boven A1

Rechts boven A2+A0+A1

Links onder A0

Rechts onder A0+A1

Step 3: Verbinden Met Arduino

Wat ga je doen:

Je gaat nu de borden met de arduino verbinden, je soldeert de kabeltjes van het rechtsbovenste bord met de arduino op de zelfde manier als dat je de borden aan elkaar hebt gemaakt. Dus SDA met SDA, SCL met SCL, 5V met 5V en GND met GND, de INT hoeft niet vast gemaakt te worden voor dit project maar dit zou je wel kunnen doen als je er nog andere dingen mee zou willen doen.

Step 4: De Code

De code bevind zich in het text bestand dat hierbij staat

Er zullen mensen zijn die dit gewoon kopieren en plakken, maar voor de mensen die wat uitleg willen.

Wat er in de code gebeurd is niet heel moeilijk, als eerste zit er de Trellis Library en de UNTZtrument Library in waardoor alles mogelijk is, daarna definen we de grootte van onze grid, als je dus een grotere wilt moet je dit al aanpassen en alle andere stukken in de code waarin deze opstelling wordt gebruikt. We creëren de startup met daarin de adressen van de borden zodat het juiste bord wordt aangesproken, we stellen de refresh rate in zodat het soepeler gaat lopen om te checken of er een nieuw signaal komt, we zetten alles op het bord uit en daarna wordt het bord aangezet voor overschrijving met de toetsen.

Hierna wordt de noteOn en noteOff functie gemaakt zodat de arduino weet wat er moet gebeuren als een knop wordt ingedrukt.

We definen elke LED op het bord, hierin zul je zien dat de volgorde mee gaat met de borden en niet met de hoe de LED's liggen.

We zorgen dat de MIDI signalen binnen komen

We laten de MIDI signalen lezen

We checken of de knop is ingedrukt en veranderen de staat van de knop (aan/uit)

En we zorgen dat er MIDI overschrijving plaats kan vinden

Step 5: Uitvoeren

Zo nu heb je alles klaar voor je Arduino Launchpad, maar hij zal nog niet zomaar werken.

Wat je moet doen nu nog is het downloaden van 2 programma's, een programma om launchpad covers in te maken en te spelen zoals Ableton Live en een programma om een serial port (USB) naar MIDI om te zetten, ik gebruik hiervoor het programma: Hairless-midiserial. Zo nu ben je helemaal klaar om te spelen met de launchpad, maak of download een cover van je favoriete nummer en spelen maar.

Arduino Launchpad Project door Joshua Wiranta

Be the First to Share

  Recommendations

  • Pocket-Sized Speed Challenge

   Pocket-Sized Speed Challenge
  • Audio Challenge 2020

   Audio Challenge 2020
  • Maps Challenge

   Maps Challenge

  Discussions