Introduction: Chladni Plate

Iedere plaat heeft een eigen resonantiefrequentie. Dit demonstreren we met het fenomeen de Chladni plate. Bij een Chladni plate wordt er een bepaalde frequentie op een plaat aangebracht, vaak door middel van een strijkstok of speaker. Hierdoor kunnen er bij verschillende eigenfrequenties verschillende patronen ontstaan.

Supplies

De onderdelen om een Chladni plate te maken zijn:

- Een aluminium 50 bij 50 centimeter plaat

- Een speaker met genoeg kracht om de plaat in trilling te brengen

- Een frequentiegenerator die aan de speaker kan worden gesloten

- Een fijne stof voor op de plaat (zout/zand)

- Een lange metalen bout

- 4 moeren

- Twee even hoge statieven

- Houten plank langer dan de plaat

- Een bak voor onder de opstelling om zand/zout op te vangen

Step 1: Statief En Plaat

Je hebt twee statieven nodig waar de plank op kan leunen. Let hierbij op dat beide statieven even hoog zijn zodat de constructie niet scheef hangt. De statieven kunnen elke hoogte hebben die je wil, omdat je de speaker altijd nog omhoog kan zetten. Ook heb je een metalen plaat, het liefst aluminium voor het relatieve lichte gewicht, van 50 bij 50 centimeter nodig. Zorg ervoor dat de plaat vierkant en zo glad mogelijk is voor het beste resultaat.

Step 2: Houten Plank En Bout

De houten plank moet langer zijn dan de metalen plaat. Deze plank laat je op de twee statieven leunen en eraan hang je de plaat. Boor in de houten plank en metalen plaat gaten waar de bout in kan en zet de de bout vast door middel van 2 moeren aan de boven en onderkant van de plaat en plank. Dit zorgt ervoor dat de plaat recht en stevig boven de speaker kan hangen.

Step 3: Speaker En Frequentiegenerator

Verbind de frequentiegenerator aan de speaker en laat de speaker onder de plaat staan. De speaker moet heel dichtbij de plaat staan, dus regel een verhoging voor de speaker als de plaat te hoog hangt. Op sommige frequentiegenerators staat een demping aan, zet deze uit. De speaker heeft normaal heel zijn kracht nodig om de plaat in trilling te kunnen krijgen.

Step 4: Zout Strooien En Trillen

Plaats de hele constructie in de bak en strooi wat fijn zout/zand over de plaat. Strooi niet te veel, dit kan zorgen voor te veel ophoping en daardoor slechte patronen en moeilijker overschakelen van patronen op verschillende frequenties. Strooi ook niet te weinig, hierdoor kunnen de patronen moeilijk zichtbaar worden. Zet de frequentiegenerator aan en begin rond de 50 Hertz. Door langzaam omhoog te gaan zie je wanneer het zout/zand gaat trillen en een patroon vormt. Als het patroon klaar is kan je weer langzaam omhoog gaan naar een nieuwe eigenfrequentie en dus nieuwe patronen.