Cykelservice

46

En kort guide hur du underhåller och rengör din cykel

Supplies:

Step 1: Start

Börja med att hänga upp cykeln på stället, och montera av både fram- och bakdäck. Montera sedan på dummy-hub verktyget, så du enkelt kan smörja kedjan.

Step 2: Tvätta Av Cykeln

 • Börja med att tvätta och skrubba alla delar, inklusive utanpåliggande växlar med olika borstar
 • Skölj av cykeln med vattenflaskan. Var nog med att få bort allt såpvatten från bromsskivor och växlar.
 • Glöm inte heller att rengöra däcken, inklusive kassett. Ibland går det snabbare att ta bort kassetten och rengöra i avfettningsmedel. När du är klar skölj ur såpvattnet. Var noga med att inte få vatten i själva navet på fälgen.
 • Rengör drivsystem och ram med avfettningsmedel. Börja med trissor (använd skrapverktyget samtidigt som du trampar på kedjan- det räcker att du håller verktyget emot), fortsätt med drev, växlar etc. Torka av efteråt med en trasa eller svamp, så du verkligen får bort all olja och smuts.

Step 3: Rengör Kedja

Innan du rengör kedjan, kontrollera kedjeslitaget med kedjeslitageindikartor (om verktyget får plats i kedjan är kedjan utsliten). Om kedjan är utsliten, ta bort eller bytt. Om inte, använd kedjerengörare först med avfettningsmedel, sedan med diskvatten för att få kedjan som ny. Tänk på att rotera kedjan moturs medan du rengör! Rengör kedjerengöraren medan du låter kedjan torka.

Step 4: Genomgång Av Cykeln

 • Börja med att kontrollera bromsarna. Tar bromsarna tillräckligt, eller bör de justeras?
 • Ta av kedjan från främre drev och kontrollera att vevpartiet roterar friktionsfritt, om inte ta isär och rengör vevlagret
 • Går det att vicka på pedalerna eller själva vevarmen? Hör det något missljud när du står upp och cyklar? Isåfall montera av pedaler och byt.
 • Kontrollera att styrstammen och sadeln sitter fast ordentligt. Om det glappar, kontrollera att det bara är någon skruv som måste dras åt, och inte några faktiska sprickor
 • Snurra på hjulen medan du tittar på bakifrån och kontrollera att hjulen går rakt och inte wobblar. Om hjulet wobblar medan det snurrar, känn på alla ekrar och kontrollera att de har ungefär samma spänning. Har de inte det, kan du försöka dra åt de som känns lösa med en ekernyckel eller hitta var någonstans på fälgen ekrarna behöver dras åt/släppas efter, och börja jobba därifrån. Sök på "how to true a bike wheel" för mer info.

Step 5: Smörjning

Nu är det dags att smörja alla rörliga delar, såsom bromsar (v-bromsar), växlar, reglage med mera. Se bild för mer detaljerad info. Smörj där det finns rörliga delar dvs ledtappar. Bakre växel och framväxel i de olika lederna, och kedjespännarhjulen. Glöm inte heller vajrarna, och vid växelreglagen.

Step 6: Smörj Kedjan

Avsluta med att olja kedjan. Droppa olja i varje länk, och torka av efteråt. Kontrollera samtidigt att ingen länk i kedjan blivit stel.

Step 7: Kontroll Av Växlar

Sätt tillbaka hjulen och kedjan på minsta drevet (minsta bak, största fram) och kontrollera växlingen. Kontrollera att det går smidigt att växla både upp och ner. Om så, inte är fallet, undersök vad som kan vara fel. Går det trögt att växa upp behöver vajern ofta spännas. Om det istället går långsamt att växla ner (eller växeln hoppar över ett drev) är vajern för hårt åtdragen eller ett tecken på att vajern blivit stel eller det har kommit smuts i vajernhöljen (lösning: byt vajrar och höljen). Om det hörs missljud medan du cyklar kan själva växeln blivit skadad. Kontrollera detta genom att titta på växeln fram (ovanifrån) och undersök om vinkeln på buren är parallell med drevet. Gö samma sak genom att titta på växeln bak (bakifrån) och avgör om växeln sitter rakt. Är den sne eller böjd måste den bytas eller åtgärdas. Om du har bytt kassett/vevpartiet nyligen kan det också vara aktuellt att justera ändlägesskruvarna.

Step 8: Avslutning

Innan du slutar, glöm inte att rengöra borstar. Vid rengöring med såpa gnuggar man in såpan i borsten och låter det verkar i 2-5 minuter. Skölj därefter med vatten. Upprepa behandlingen tills borsten är ren. Om såpan inte är tillräckligt, rekommenderas att använda lösningsmedel/avfettningsmedel.

Vid rengöring med lösningsmedel fyller man en skål med avfettningsmedel och gnuggar borsten till dess att all smuts lösts upp. Efter rengöringen hänger man borsten på tork tills den torkar.

Share

  Recommendations

  • IoT Challenge

   IoT Challenge
  • Colors of the Rainbow Contest

   Colors of the Rainbow Contest
  • Fandom Contest

   Fandom Contest

  Discussions