Feather + Balloon Airplane

Introduction: Feather + Balloon Airplane

Een vliegtuig maken met pluimen en heliumballonnen: het kan!!

Benodigdheden:

- Polyurethaanschuim ("Industrial Design Center Shop", Kortrijk);

- Secondelijm ("Euroshop", Kortrijk);

- Balsahout, dikte 5 cm en 8 cm ("Euroshop", Kortrijk);

- Veren gemiddeld 6 cm ("Schleiper", Kortrijk);

- Veren gemiddeld 9 cm ("De Banier", Brugge);

- IJzerdraad ("Euroshop", Kortrijk);

- Ballonnen met doorsnede 36 cm ("Supra Bazar", Kortrijk);

- Heliumfles + lint voor de ballonnen ("Komedia", Kortrijk);

- Een goed humeur voor als het eens tegen zit!

Teacher Notes

Teachers! Did you use this instructable in your classroom?
Add a Teacher Note to share how you incorporated it into your lesson.

Step 1: Maak De Voorkant in Polyurethaanschuim

Snijd voor de voorkant van het vliegtuig de gewenste vorm uit in polyurethaanschuim.
Je snijdt deze figuur het best uit met een tafelzaag. De vorm nu is vrij hoekig. Dit is eenvoudig op te lossen door met een schuursponsje alle scherpe randen af te schuren. Zorg ervoor dat de vorm aerodynamisch is.

Prik met een naald twee rijen gaatjes in het polyurethaanschuim zodat deze dan gevuld kunnen worden met pluimen die elkaar overlappen. Bevestig deze pluimen met secondelijm in de gaatjes.

Step 2: De Romp Met Vleugels En Staart

Voor dit deel van het vliegtuig hebben we stokken nodig in balsahout. Voor de romp van het vliegtuig is het voor de stevigheid beter om een dikte te nemen van 8 mm (Foto 1, bovenste balk). Voor de vleugel en de staart is het beter om een dikte van ongeveer 5 mm te nemen om het gewicht van het vliegtuig te beperken (Foto 1, onderste balk). Het gewicht is zeer belangrijk aangezien het in een volgende stap de bedoeling is het geheel met heliumballonnen omhoog te krijgen.

Bevestig de dikke houten lat (neem een lengte van 30 cm) door een gaatje in het polyurethaanschuim te snijden dat even groot is als je houten balkje.

Voor de vleugel nemen we een dun balkje met een lengte van 34 cm en prikken we om de centimeter een gaatje in de balk (Foto 2). In deze gaatjes bevestig je dezelfde soort veren veren als deze die we gebruikt hebben in stap 1 (kan ook in andere kleuren) (Foto 2). In het midden van de balk smeer je een beetje secondelijm zodat je deze dan op 16 cm van het uiteinde kunt plaatsen.

Voor de staart van vliegtuig hebben we weer dunne balkjes nodig, één van 12 cm en één van 7 cm. Op dezelfde manier worden de pluimen over de volledige lengte van de balkjes bevestigd. Op de langste balk doe je in het midden weer een beetje secondelijm, waarna je die balk op de romp plakt op ongeveer 7 cm van het uiteinde. De kleinste balk bevestig je verticaal op de romp, op een afstand van 7,5 cm zodat zowel aan de romp als aan het andere kleine balkje vast hangt met secondelijm (voor de stevigheid).

Step 3: Extra Laagjes Veren

Om ervoor te zorgen dat het vliegtuig nog iets langer blijft zweven, wordt de holte nog verder opgevuld met enkele lagen pluimen. Voor deze laag heb ik een soort donsveren gebruikt met een gemiddelde lengte van 9 cm. Bevestig de pluimen laagje per laagje zodat er geen gaten meer tussen de pluimen zitten. Die zouden er immers voor zorgen dat het vliegtuig sneller daalt.

Het eindresultaat moet er zo uitzien (zie foto).

Step 4: Haak

Maak een eenvoudig haakje in ijzerdraad (Foto 1). Prik met een naald een gat in het uiteinde van de staart. Dat gat dat moet diep genoeg zijn, zodat de haak er volledig in past. Bevestig de haak op het vliegtuig zoals in Foto 2, en doe dat met secondelijm.

Deze haak dient ervoor om het vliegtuig met de ballonnen mee in de lucht te krijgen. Op het moment waarop je wilt dat het vliegtuig daalt, moet je een ruk geven aan de ballonnen, waardoor de haak van het vliegtuig loskomt van de ballonnen.

Step 5: Ballonnen + Haak

Met drie ballonnen met een diameter van 36 cm (Foto 1) lukte het al om het vliegtuig de lucht in te krijgen (Foto 2). Door de wind worden de ballonnen echter ook naar beneden geduwd, waardoor het toch beter is minstens vier of zelfs vijf ballonnen te gebruiken (Foto 3).

Uiteindelijk moet er nog een 8-vormige haak (Foto's 4 & 5) gemaakt worden met ijzerdraad. De ballonnen maak je met een lintje vast aan de kleinste cirkel van de 8. In dezelfde cirkel maak je ook het lint vast waarmee je de ballonnen vasthoudt zodat ze niet wegvliegen. Met dit lint bepaal je ook de hoogte waarop je het vliegtuig los laat.

De onderste cirkel van de 8 dient dan om de haak van het vliegtuig (zie stap 4) aan vast te hangen.

Launch It! Contest

Participated in the
Launch It! Contest

Maker Family Contest

Participated in the
Maker Family Contest

Be the First to Share

  Recommendations

  • Toys and Games Challenge

   Toys and Games Challenge
  • Backyard Contest

   Backyard Contest
  • Silly Hats Speed Challenge

   Silly Hats Speed Challenge

  2 Discussions

  0
  Julie Maes
  Julie Maes

  Reply 6 years ago on Introduction

  Thanks! And it actually was a lot of fun! ;)