Introduction: How-To Google Drive - Swedish

Jag har valt att återuppta en tillämpning från uppgift 4A där tillämpningen är en process som för mig är bekant sedan tidigare. Målgruppen för denna "Beginners Guide" är till både lärare och elever som tidigare inte använt sig av de redskap och verktyg som tillämpningen tillgodoser.

Tillämpningen jag har valt är Google Drive som tillhör kategorin Collaborative
Writing Tools. Google Drive beskrivs som "A tool that allows you to create and edit documents online while collaborating with others in real time" (Solomon & Schrum 2014). Syftet med Google Drive är att enkelt kunna skapa och redigera dokument och presentationer enskilt eller tillsanmans med dina vänner. Alla dokument kan sparas på antingen din egna "Drive" eller på en delad Drive som alla vänner kan se (beroende vilka som har tillbehörighet att ta del av den specifika Driven). Några exempel på dokument och presentationer du som användare kan skapa är exempelvis: Google Dokument, Google Kalkylark, Google Presentation, Google Formulär, Google Teckning eller Google Kartor.

Aktivitet

Vi låtsas att du har blivit indelad i en grupp på din nuvarande distanskurs där du blivit grupperad med 5 andra kursmedverkande som bor på olika platser i landet. Nu gäller det att kunna samarbeta och kommunicera på ett effektivt sätt för att tillsammans uppnå bästa möjliga resultat.

Step 1: Webbläsare

Först och främst behöver du en fungerande dator med internetuppkoppling.

Sedan kommer du som användare att behöva en webbläsare. Några webbläsare som är populära idag är exempelvis Internet Explorer, Firefox samt Google Chrome. Då Google Chrome och Google Drive är skapat av Google rekommenderar jag att du använder dig av Chrome som webbläsare. Inte bara för att den är väl anpassad tillsammans med Google Drive, utan också för att den är en väldigt bra och uppskattad webbläsare generellt. För nedladdning på svenska kan du enkelt ladda ner webbläsaren genom att googla eller genom att följa denna länk: https://www.google.se/chrome/browser/desktop/

Step 2: Registrering

Om du inte redan har ett Google-konto kommer du att behöva skapa ett nytt konto. När du då besöker Googles startsidan kommer de se ut ungefär som på bilden.

I det övre högra hörnet har jag markerat en pil som pekar på en blå ruta där det står "Logga in". Denna klickar du på för att starta din registrering av ditt nya Google-konto.

Step 3: Skapa Konto

När du har klickat på "Logga in" kommer en ny ruta upp som kommer att likna bilden. Klicka sedan på "Skapa konto" som du hittar där pilen pekar.

Step 4: Personliga Uppgifter

Efter att du gjort det kommer en ny ruta upp där du uppmanas att skriva in dina personliga uppgifter för ditt nya konto. Ifyllningsformuläret kommer att se ut som på bilden. Fullfölj skapandet av ditt nya Google-konto genom att klicka dig vidare till "Nästa steg" tills ditt nya konto är skapat.

Step 5: Applikationer

Nu är förhoppningsvis ditt nya Google-konto skapat och du är redo att använda dig av alla verktyg som Google Drive samt Google´s andra tillämpningar erbjuder. Nu ska du kunna se denna rutan uppe till höger på Google´s startsida (se bild).

Här kan du välja en mängd olika verktyg som du ser på bilden, verktygen kallas ibland för "appar" eller också applikationer. I detta fall ska du klicka på applikationen "Drive". När du klickat på applikationen Drive kommer en ny ruta upp och ditt nya arbetsskrivbord visas.

Step 6: Skapa

Här samlas dina sparade dokument samt dokument som är delade med dig och dina kamrater. Det som är intressant på denna arbetsytan är menyn till vänster (se bild).

Via denna menyn kan du visa dokument som du själv sparat via "Min enhet" samt visa vila dokument som delas med dig via menyvalet "Delas med mig". För att komma igång med skapandet av dina nya dokument klickar du på den röda rutan med texten "Skapa". Därefter visas flera alternativ på vilken typ av dokument du vill skapa. Det kan exempelvis som tidigare nämnt i denna guiden vara ett vanligt text dokument eller en presentation, liknande en Power Point presentation. Då aktiviteten i detta fall är att tillsammans med 5 andra för dig okända kurskamrater placerade på olika platser runt om i landet ska skapa en rapportliknande uppsats måste ha något att skriva på tillsammans, skapar du därför ett Google dokument genom att klicka på Skapa -> Google Dokument.

Step 7: Arbetsyta

Nu borde din skärm se ut ungefär såhär (se bild). Detta är din nya arbetsyta för din kommande rapport. Men just nu är det endast du själv som kan se innehållet på detta dokument då du inte har bjudit in några av dina vänner. Därför är det dags att ta reda på hur du bjuder in dina vänner till ett arbete.

Step 8: Dela

Genom att lokalisera sig till det övre högra hörnet på skärmen till knappen "Dela" (se bild) så har du tagit det första steget till att bjuda in dina vänner.

Step 9: Bjud in Dina Vänner

Klicka sedan på den blå knappen "Dela", då borde följande ruta komma upp (se bild). Här bjuder du in dina kurskamrater genom att skriva in deras Gmail-konto. Här kan du även skriva en kort kommentar om vad det är du bjuder dem in till. Här kan du också bestämma vilka rättigheter personer får ha i dokumentet. Eftersom ni i detta fall ska skriva en rapport tillsammans kryssar du i alternativet "Får redigera". Klicka sedan på den blåa rutan "Skicka" för att bjuda in dina vänner. Dina vänner kommer nu kunna se ditt dokument på deras arbetsyta "Delas med mig". Det gäller även samma sak för dig om någon av dina kurskamrater bjudit in dig till ett dokument. Deras dokument kommer att visas på din arbetsyta "Delas med mig". Steg 5: Nu är du redo att använda ett av världens mest använda verktyg inom kategorin Collaborative Writing Tools. I denna stund har du skapat ett konto samt ett dokument som dina vänner blivit inbjudna till som gör att du och dina kurskamrater kan slutföra din kursuppgift. Men det finns fortfarande en mängd verktyg och hjälpmedel som tillämpningen erbjuder. Ta några minuter till att lokalisera hur verktygen fungerar för att få så mycket av tillämpningen som möjligt. Ju mer du kan om en tillämpning, desto mer kan du utnyttja dess möjligheter.

*Samtliga bilder är tagna från min egen dator med mitt egna Google-konto login.

Step 10: Referenser

Referenser

Solomon, G. & Schrum, L. (2014), Web 2.0, How-to for educators. Second Edition, Revised and Expanded. International Society for Technology in Education.