Keuzevak Fablab Making GoPro Mount Voor Mountain Bike

Introduction: Keuzevak Fablab Making GoPro Mount Voor Mountain Bike

Tijdens het keuzevak Fablab Making maken we kennis met verschillende machines die beschikbaar zijn in het Stadslab Rotterdam.

Middels deze Instructable laat ik zien wat ik tijdens het keuzevak gedaan heb.

Step 1: Mijn Oorspronkelijke Idee

Tijdens de eerste les hebben wij groepjes gemaakt en een brainstorm sessie gehouden over wat we kunnen maken in het fablab.

Mijn idee was om een mount te maken om daar aan mijn GoPro camera te bevestigen voor op mijn Mountainbike. Zodat ik mooie camerabeelden kan schieten vanuit een nieuw perspectief.

Vervolgens heb ik voor de tweede les een papieren prototype gemaakt van mijn idee.

Ik wilde het zo maken dat de snelspanner diende als bevestiging van mijn camera. Echter na overleg met mijn docent werd aangeraden om gebruik te maken van een andere bevestiging voor mijn camera.

Step 2: Maak Een Ontwerp Op De Computer

Ik ben direct begonnen met het zoeken van een programma waarmee ik een 3D model kan maken. Ik kwam uit op openSCAD dit is een 3D ontwerp programma voor programmeurs waarmee je met code 3D objecten kan maken. Handig want ik ben zelf ook een programmeur! In de documentatie van openSCAD heb ik me verdiept en zag dat bestaande 3D ontwerpen ingeladen en bewerkt konden worden. Met deze kennis ben ik op zoek gegaan naar een GoPro mount op Thingiverse die ik kon inladen.

Ik ben enthousiast aan de slag gegaan met het programmeren van mijn bevestigingsklem.

Step 3: Printen

Met openSCAD heb ik mijn 3D file geëxporteerd als STL file. In het Stadslab Rotterdam heb ik deze uit laten printen met een van de 3D printers. Dit duurde ongeveer 40 minuten. De STL file die ik gebruikt heb heb ik ingesloten in deze stap.

Step 4: Oeps!!

Tijdens het printen bleek dat de onderkant van de 3D print los is gekomen, dit met gevolg dat het ontwerp scheeftrok.

Na inventarisatie thuis ben ik de volgende ontwerpfouten tegengekomen:

 • Ik heb geen standaard bout maat inkeping gebruikt om de twee delen aan elkaar te bevestigen. Nadeel hiervan is dat ik op zoek moet gaan naar een bijzondere bout met deze specifieke afmeting.
 • Ik heb de verkeerde buismaat aangehouden. Dit komt omdat ik de specificaties van mijn fiets heb opgezocht op internet maar niet zelf opgemeten aan mijn fiets. Hij paste dus niet.
 • De GoPro camera past aan de houder, maar montage aan de fiets was niet mogelijk vanwege niet rekening gehouden met de breedte van de camera.
 • De breedte van het plastic was niet overal gelijk.

De maten van de buis heb ik met een schuifmaat opgemeten en het ontwerp aangepast door in openSCAD de juiste maten in te voeren. Daarnaast is er ook een verbetering in het ontwerp gemaakt waarbij de GoPro mount gedraaid is. Dit zal een sterkere product opleveren.

Step 5: Het Nieuwe Ontwerp Printen En Monteren Op De Fiets

Het ontwerp is weer geëxporteerd naar STL en vervolgens uitgeprint. Voor het printen heb ik eerst de plaat opgewarmd zodat het bol trekken van het plastic tot het minimum beperkt werd. De montage is gebeurd met 2 lange M3 bouten en moertjes die bij mij nog in de garage lagen. De GoPro mount zit stevig vast op mijn fiets en bied de mogelijkheid om te filmen vanuit een nieuw perspectief. Het scharnierpunt van de mount geeft de mogelijkheid om de stand van camera te bepalen.

Step 6: Een Ontwerp Voor Een Doosje Maken En Uitsnijden.

Nu de GoPro mount klaar is wil ik een plek hebben waarmee ik hem veilig kan opbergen. Ik ga gebruik maken van een lasercutter en wil een ontwerp uitsnijden uit 3mm triplex.

Nu zijn er programma's beschikbaar om een ontwerp te maken voor een doosje. Één daarvan is het gratis programma Inkscape dat overweg kan met vectoren. Op youtube is er een mooi instructie filmpje te zien hoe je dit in dat programma kan maken. Het filmpje heb ik bekeken maar later vertelde de leraar dat er ook programma's beschikbaar zijn die een 2D ontwerp kunnen genereren. Ik heb gebruik gemaakt van het programma MakerCase omdat dit programma mij het gebruikersvriendelijkst leek.

Het maken van een ontwerp van een doosje was met dat programma niet lastig. Kwestie van maten invullen en op Download plans aan te klikken. Vervolgens heb ik het bestand ingeladen in Adobe Illustrator en lijnen aangebracht voor het maken van een gat om het doosje makkelijk te kunnen openen.

Om het een een leuker doosje te maken heb ik gezocht naar een vector bestand en aan het ontwerp toegevoegd.

Het voorste wiel van de mountainbikes is nu het gat.

Het ontwerp is vervolgens naar de lasercutter gegaan waarna het hout uitgesneden is volgens de juiste instellingen.

Step 7: Doosje Lijmen En Elektronica

Met houtlijm heb ik alle kanten behalve het deksel (ging bijna fout) vastgelijmd. En heb nu een uniek doosje om de spullen netjes in op te bergen.

Step 8: Wat Heb Ik Geleerd

Ik heb kennis mogen maken met verschillende apparaten binnen het stadslab waarbij je eest iets ontwerpt op de computer en vervolgens omvormt naar een fysiek object.

Ik begin de smaak te pakken te krijgen en ben begonnen met het maken van mijn eigen quadcopter. De electronica heb ik momenteel al binnen en heb al het eerste object hiervoor al ontworpen/geprint en gesoldeerd.

Ik heb een video en foto's toegevoegd hoe het object er uit ziet en de werking als demo met een Adruino gedemonstreerd.

Be the First to Share

  Recommendations

  • Puzzles Speed Challenge

   Puzzles Speed Challenge
  • CNC Contest 2020

   CNC Contest 2020
  • Secret Compartment Challenge

   Secret Compartment Challenge

  Discussions