MFOS 'Weird Sound Generator'

Introduction: MFOS 'Weird Sound Generator'

De 'Weird Sound Generator' is een leerzaam project voor mensen die onervaren zijn met elektronica en synthesizers. Via deze instructable ga ik jullie een beetje op weg helpen om dit project succesvol te laten verlopen. Deze 'Weird Sound Generator' creëert duizenden verschillende crazy geluiden. Alle onderdelen komen van musicfromouterspace.com waar ook alle informatie te vinden is die je nodig hebt.

Het ontwerp van het voorpaneel is rechtstreeks van mij over te nemen of kan je zelf ontwerpen. Het zal uiteindelijk met een lasersnijer op een multiplex plaat worden gegraveerd. Het frame ga ik maken van stijgerplanken en de achterkant van een plexiglas plaat, waardoor alle techniek achter de synth half zichtbaar is. Dit kan natuurlijk ook van triplex gemaakt worden.

MoSCoW lijst:
M - must haves: Om het product te laten werken heb je minimaal het complete 'MFOS Weird Sounds Generator' part kit hebben samen met een voorpaneel.

S - should haves: Het gegraveerde voorpaneel met een lasersnijder maakt het ontwerp helemaal af. Als je geen lasersnijder tot je beschikking hebt is dit op te lossen door het ontwerp van het voorpaneel uit te printen en op multiplex te plakken.

C - could haves: Als de tijd het toe laat ga ik een frame maken van oude stijgerplanken.

W - won't haves: Om de knoppen op WSG goed te beschermen had ik eventueel nog een kist kunnen maken om hem tijdens vervoeren goed te beschermen.

Materialen:

 1. Complete 'MFOS Weird Sounds Generator' part kit. Te verkrijgen op: http://www.soundtronics.co.uk/mfos-weird-sound-ge...
 2. Multiplex
 3. Plexiglas
 4. Stijgerplanken
 5. Aluminiumtape

Gereedschap:

 1. 3D printer
 2. Lasersnijder
 3. Soldeerbout
 4. Soldeertin, loodhoudend

Teacher Notes

Teachers! Did you use this instructable in your classroom?
Add a Teacher Note to share how you incorporated it into your lesson.

Step 1: Voorpaneel Lasersnijden/graferen

Voor het voorpaneel heb ik gekozen om het ontwerp uit multiplex te graveren met een lasersnijder. Als je Illustrator op je computer hebt is het vrij eenvoudig om zelf een ontwerp te maken voor het paneel. Mocht je hier niet over beschikken of pak je het liever wat eenvoudiger aan, dan is het mogelijk om mijn ontwerp te gebruiken die staat in de bijlage.

Nadat ik het paneel gegraveerd had, heb ik er voor gekozen om het multiplex iets donkerder te lakken om een wat strakkere uitstraling te creëren.

Voor de achterkant heb ik gekozen voor een half doorzichtige plexiglas, waar ook het logo van Weird Sound Generator op gelazerd is.

Step 2: Elektronica Solderen

Zodra het voorpaneel af is kan je het best eerst alle pots op de juiste plek monteren.

Daarna gaan we aan de slag met alle weerstanden te solderen op de printplaat. Zoek eerst goed uit welke weerstanden je allemaal ontvangen hebt en sorteer ze voordat je er mee aan de slag gaat.

Weet je niet welke weerstanden je ontvangen hebt? Dan kan de volgende website je daar mee helpen: www.weerstandcalculator.nl

Door goed te kijken naar de kleuren kan je via deze website er achter komen welke weerstanden je hebt en kan je ze vervolgens op de juiste plek solderen op de printplaat.

Zodra alle onderdelen op de printplaat zitten kan je aan de slag met de bedrading. Zorg er voor dat alle lange snoeren ongeveer van dezelfde lengte zijn anders kom je later in de problemen met je printplaat plaatsen. Ook is het van belang om dezelfde kleuren aan te houden als op het schema afgebeeld is. Hierdoor behoud je het overzicht en maak je minder snel fouten met solderen. Het bedradingsschema staat ook in de bijlage.

Alle schema's voor het solderen zijn te vinden op:

www.musicfromouterspace.com/index.php?MAIN...

Maar ter verduidelijking plaats ik de juiste in de bijlage.

Step 3: Frame Maken

Voor het frame van de Weird Sound Generator heb ik gekozen voor oude stijgerplanken die nog bij mij op zolder lagen. Heb je geen stijgerplanken tot je beschikking kan het natuurlijk ook van andere soorten planken gemaakt worden.

Voor de twee planken aan de zijkant heb ik de hoogte van het paneel, 155 mm plus twee keer de dikte van de stijgerplank. Deze afmetingen verschillen natuurlijk per plank die je gebruikt, dus dit moet je even goed opmeten!

Alle vier de planken heb ik in 110 mm hoogte gezaagd.

Voor de bovenste en de onderste plank heb ik de lengte van het paneel kunnen gebruiken. (211 mm)

Na alles op maat te hebben gezaagd heb ik de planken met montagekit aan elkaar gelijmd. Om het voor en het achter paneel te bevestigen heb ik in alle vier de hoeken kleine latjes van 15x15x95 mm gelijmd.

Nadat alles vast zat en was opgedroogd heb ik het frame opgeschuurd en met dezelfde lak geverfd als het bedieningspaneel.

Step 4: Knoppen 3D Printen

Als laatste stap gaan we de besturingsknoppen 3D printen. Ik heb er voor gekozen om de knoppen zelf te printen om ik vond dat de knoppen die werden mee geleverd in het MFOS pakket te groot en niet goed bij mijn ontwerp paste.

De 3D bestand dat ik heb gebruikt voor de 11 knoppen staat in de bijlage.

Be the First to Share

  Recommendations

  • Backyard Contest

   Backyard Contest
  • Silly Hats Speed Challenge

   Silly Hats Speed Challenge
  • Finish It Already Speed Challenge

   Finish It Already Speed Challenge

  Discussions

  0
  seamster
  seamster

  4 years ago

  Very cool!