Resonantie Kamer

Introduction: Resonantie Kamer

In deze gebruiksaanwijzing wordt uitgelegd hoe je een werkende houten resonantiekamer kunt bouwen. Doordat de wand verstelbaar is is het mogelijk om deze resonantiekamer voor meerdere materialen te gebruiken.

Step 1: Benodigdheden

 • 2 houten platen van 30 x 80 x 1,5 cm*
 • 1 houten plaat van 33 x 80 x 1,5 cm*
 • 1 houten plaat van 33 x 31,5 x 1,5 cm*
 • 2 houten platen van 30 x 29,8, 1,5 cm
 • 1 stuk plexiglas van 33 x 81,5 cm*
 • 1 toongenerator
 • 1 speaker met maximale diameter 28 cm

*andere maten zijn mogelijk

Step 2: Het Geraamte Bouwen

Zaag de platen in de goede maten en bevestig de twee platen van 80 x 30 bovenop de plaat van 80 x 33 met ongeveer 1 schroef per 10 cm. Dit kan het beste ondersteboven gedaan worden zoals te zien op de foto.

Als er andere maten gebruikt worden let dan op dat de dikte van het gebruikte hout de breedte van de platen bepaald. Verder moet de lengte niet minder worden dan 50 cm, omdat er anders minder materialen in kunnen resoneren.

Step 3: De Speaker Inbouwen

Teken op de plaat van 33 x 31,5 de omtrek van de gebruikte speaker af en zaag deze dan uit. Bevestig vervolgens de speaker in de houten plaat met een aantal schroeven aan de plastic buitenrand. Maak hierna het geheel vast aan het geraamte met ongeveer 1 schroef per 10 cm.

Step 4: De Verschuifbare Wand Maken

Lijm de uitgesneden cirkel tussen de twee houten platen van 30 x 29,8 cm voor een stabiele wand. Dit kan ook met schroeven gedaan worden, maar zorg er dan voor dat deze niet uitsteken. Ten slotte is een handvat vereist om de wand makkelijk te kunnen verschuiven. Wij hebben gekozen om van resthout twee kleine blokjes te zagen met een rechthoek die de twee stukken kan verbinden. Schroef dit dan op de platen en het handvat is klaar.

Step 5: Schuren En Markeren

Nu al het houtwerk in elkaar zit is het de bedoeling alles netjes af te werken door het hout te schuren. Dit voorkomt ook dat je later bij het verplaatsen met splinters te maken krijgt.

Als alles geschuurd is is het makkelijk om aan de binnenkant markeringen aan te brengen voor de afstand. Per 10 cm een groot streepje, per 5 cm een middelgroot streepje en per 1 cm een klein streepje. Doe dit op een plek waar je het goed kan zien als je straks het plexiglas erop hebt gezet. Hierdoor wordt het heel makkelijk om de verplaatsbare wand juist af te stellen.

Step 6: Plexiglas Snijden En Bevestigen

Teken eerst de vorm af op het plexiglas en snij deze daarna uit met een stanleymes. Hiervoor moet je meerdere keren snijden. Zagen wordt afgeraden, omdat er dan scheuren in het plexiglas kunnen ontstaan.

Vervolgens kan je de gaten rustig voorboren op een laag toerental om scheuren te voorkomen om de plaat te bevestigen met ongeveer 1 schroef per 10 cm. Vergeet niet het beschermende folie laagje van het plexiglas af te halen, anders is het plexiglas niet doorzichtig.

Step 7: Toongenerator Aansluiten

De resonantiekamer is gebouwd en je hoeft nu alleen nog maar een toongenerator aan te sluiten met eventueel een versterker. Dit hoeft alleen als het geluid uit de toongenerator niet sterk genoeg is om resonantieverschijnselen aan te kunnen tonen.

Be the First to Share

  Recommendations

  • Pocket-Sized Speed Challenge

   Pocket-Sized Speed Challenge
  • Metalworking Contest

   Metalworking Contest
  • Maps Challenge

   Maps Challenge

  Discussions

  0
  DIY Hacks and How Tos

  Welcome to Instructables. Thanks for sharing the great project.