Sailing Yacht Trophy

Introduction: Sailing Yacht Trophy

Fablab Making

Voor het keuzevak Fablab Making dient een eindproduct gemaakt te worden dat bestaat uit drie verschillende materialen. Om dit product te maken moet er gebruik gemaakt worden van drie verschillende machines die in het Stadslab aanwezig zijn. De aanwezige machines zijn onder andere een 3D-printer, een laser- en een vinylsnijder. Vanaf de eerste week zal begonnen worden met het bedenken, ontwerpen en maken van het eindproduct.

Na een korte introductie van de inhoud van het keuzevak en het uitleggen van de mogelijkheden die het Stadslab biedt, werd begonnen met brainstormen. Dit gebeurde in kleine groepjes. Tijdens de brainstormsessie werd gepoogd producten te verzinnen die gemaakt kunnen worden gedurende de periode van het keuzevak.

Vanwege mijn nautische achtergrond kwam een boot het eerst in mijn gedachten op. Het lijkt mij leuk om een met een 3D-tekenprogramma een boot te ontwerpen en deze dan uiteindelijk ook te fabriceren tot iets tastbaars door middel van één of meerdere machines van het lab. Uiteraard werden er nog meer ideeën voorgesteld en bedacht. Zo werd een windmolen bedacht die de opgewekte energie gebruikt om een lampje te laten branden; een dier dat een geluid maakt door erin te knijpen; een LED-lichtbord en een strandbeest. De schetsen zijn te zien in afbeelding 1.

Uiteindelijk ben ik verder gegaan met het idee van een boot. Ik had het idee om een zeilboot te maken. Om te voldoen aan de gestelde eisen zal de boot gaan bestaan uit drie verschillende materialen. Ik dacht eraan om de romp te 3D-printen om een mooie vorm te kunnen verwezenlijken. De mast zal van hout worden gemaakt.

Om een betere voorstelling te krijgen van het product heb ik een poging gedaan tot het in elkaar knutselen van een bootje. Het provisorische knutselwerkje is te zien in afbeelding 2. De weken erna ben ik verder gegaan met het uitwerken van het idee.

Op de website Thingiverse zijn een hoop 3D-modellen te vinden. Zo vond ik hier ook een model van een zeilbootje waarmee ik aan de slag wou gaan. Het bestand dat ik heb gedownload is te vinden in de bijlage onder de naam 'Romp 1'. In het Stadslab heb ik het .STL bestand geïmporteerd in één van de computers en via een SD-kaart in een 3D-printer ingevoerd. Voordat het bestand geprint kon worden heb ik het modelletje eerst nog geschaald. De lengte van het model bedraagt 100 mm.

De eerste print werd een mislukking, zoals te zien is in de derde afbeelding. Het mislukken had te maken met de calibratie van de 3D-printer. Dit probleem werd verholpen door één van de medewerkers van het Stadslab. De volgende poging is dan ook een stuk beter gelukt. Echter was deze print ook verre van perfect. Het resultaat is te zien in afbeelding 4.

Het probleem lag deze keer deels aan de printer. De printer stond op een te hoge printsnelheid ingesteld. In combinatie met het model wat erg taps toe liep werkte dit niet goed. Om dit model goed te kunnen printen zou er meer steunmateriaal meegeprint moeten worden zodat de schuine vlakken van het model ook goed geprint kunnen worden.

Een andere oplossing was het gebruiken van een ander model. Dit is wat ik heb gedaan. Deze keer heb ik het model geselecteerd op de rechte vorm van de zijwanden. Na dit model te hebben ingevoerd in de computer kon het printen starten. Na iets meer dan een uur was het modelletje geprint. Deze keer in één keer goed. Een foto tijdens het printen is te zien bovenaan dit document. Na het verwijderen van het steunmateriaal is het bootje klaar. Ik heb het model geschaald naar een lengte van 110 mm.

Volgende stap is het maken van een mast op het bootje. Omdat het bootje vrij klein en smal is kon de mast ook niet groot worden om de juiste verhouding te houden. Om deze reden heb ik gekozen een satéstokje te gebruiken. Deze heb ik nog circa 2 centimer ingekort. Het stokje is vastgemaakt door het vast te lijmen in het gaatje wat ik er voor heb geboord. Voor het boren heb ik het kleinst mogelijke boortje gebruikt.

Om te voldoen aan m'n wens om er een trofee of prijs van te maken diende het bootje te worden vastgemaakt aan een plaatje. Hiervoor heb ik een stuk mooi hardhout gebruikt van 140 x 60 x 15 mm. Zo blijft er aan alle kanten wat ruimte over naast het model. Voor de nabewerking van de hardhouten plaat heb ik stuk schuurpapier gebruikt.

Aan de onderzijde van het plaatje heb ik extra ruimte overgelaten. Dit heb ik gedaan zodat er met een lasersnijder bijvoorbeeld een naam van een wedstrijd, het behaalde resultaat of een naam op kan worden gebrand. Op deze manier is de trofee op allerlei manieren te personaliseren.

Voor het gehele project heb ik de volgende materialen, gereedschappen en machines gebruikt:

 • Filament
 • Hardhout
 • Satéprikker
 • Schuurpapier
 • Zaag
 • Boormachine
 • 3D-printer
 • Lasersnijder

Teacher Notes

Teachers! Did you use this instructable in your classroom?
Add a Teacher Note to share how you incorporated it into your lesson.

Step 1:

Be the First to Share

  Recommendations

  • Sculpting Challenge

   Sculpting Challenge
  • 3D Printed Contest

   3D Printed Contest
  • Motor Vehicle Contest

   Motor Vehicle Contest

  Discussions

  0
  amberrayh
  amberrayh

  4 years ago on Introduction

  Thank you for sharing! I hope that you will post a photo of the trophy when it is complete.