Introduction: Πώς Να Αναβοσβήσεις Ένα Led

About: The science of robotics fascinates me. Come my friends to experiment together.

Γειά σε όλους! Ας συστηθώ. Ονομάζομαι Δημήτρης και είμαι από την Ελλάδα. Μου αρέσει πολύ το Arduino επειδή είναι μια έξυπνη πλακέτα. Θα προσπαθήσω να σας περιγράψω όσο καλύτερα μπορώ αυτή την κατασκευή ώστε να δημιουργηθεί απ’ τον καθένα. Ας ξεκινήσουμε.

Step 1: Υλικά

Χρησιμοποίησα αυτά τα υλικά:

1. Arduino Uno

2. Breadboard

3. Led

4. Αντίσταση 100 Ohm

5. Καλώδια βραχυκύκλωσης αρσενικά (Jumper Wires)

Σύνδεσμοι:

https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino/boar...

https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-...

https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-...

https://www.cableworks.gr/ilektronika/arduino-and-...

https://grobotronics.com/jumper-wires-15cm-male-to...

Step 2: Συνδεσμολογία

Πρώτα, τοποθετείς το led στο breadboard. Στο θετικό “πόδι” του led τοποθετείς την αντίσταση και στην άλλη πλευρά της αντίστασης συνδέεις ένα καλώδιο το οποίο οδηγείται στο pin 7 του Arduino. Στο αρνητικό “πόδι” του led, συνδέεις ένα καλώδιο που οδηγείται στη γείωση (GND) του Arduino.

Προσοχή

Το led έχει δύο “πόδια”, το μακρύ “πόδι” είναι το θετικό και το άλλο “πόδι” είναι το αρνητικό. Προσοχή με την σύνδεση, διαφορετικά θα καεί. Συνδέεις προσεκτικά το θετικό “πόδι” του led στην αντίσταση και οδηγείς ένα καλώδιο από το αρνητικό “πόδι” στο GND pin του Arduino. Το κύκλωμα θα είναι ακριβώς όπως φαίνεται στο διάγραμμα.

Step 3: Κώδικας

Ο κώδικας είναι εύκολος. Κάθε sketch του Arduino αποτελείται από δύο μεθόδους. Αυτές οι μέθοδοι είναι οι void setup και void loop.

Η μέθοδος void setup εκτελείται μία φορά όταν το Arduino τροφοδοτείται από μπαταρίες ή άλλη πηγή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για αρχικοποίηση.

Η μέθοδος void loop εκτελεί τις εντολές ξανά και ξανά μέχρι η πλακέτα Arduino να αποσυνδεθεί από την μπαταρία ή από άλλη πηγή. Ας εξετάζουμε τον κώδικα γραμμή γραμμή:

int led = 7;

void setup()

{

pinMode(led, OUTPUT);

}

void loop()

{

digitalWrite(led, HIGH);

delay(1000);

digitalWrite(led, LOW);

delay(1000);

}

Εξήγηση

  • int led = 7;

Αυτό σημαίνει ότι το led είναι συνδεδεμένο στο pin 7 της πλακέτας Arduino. Το σύμβολο “;” σημαίνει ότι τελειώνουμε τη δήλωση.

  • void setup()

{

pinMode(led, OUTPUT);

}

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η μέθοδος void setup() εκτελείται μία φορά. Θέτουμε το led ως OUTPUT. Με αυτόν τον τρόπο, το Arduino καταλαβαίνει ότι το led συνδέθηκε στο pin 7.

  • void loop()

{

digitalWrite(led, HIGH);

delay(1000);

digitalWrite(led, LOW);

delay(1000);

}

Όπως αναφέραμε πριν, η μέθοδος void loop() εκτελείται ξανά και ξανά. Η μέθοδος digitalWrite είναι μια μέθοδος που παρέχεται από το interface του Arduino. Παίρνει δύο συνθήκες (η πρώτη είναι το led και η δεύτερη είναι η λέξη HIGH ή LOW).

HIGH σημαίνει ότι το led είναι ανοικτό

LOW σημαίνει ότι το led είναι κλειστό

Ορίζουμε τη μέθοδο delay() σε 1000ms (1 δευτερόλεπτο). Η μέθοδος delay είναι πολύ σημαντική επειδή χωρίς αυτή το led θα παρέμεινε ανοικτό όλη την ώρα.

Καλή διασκέδαση :)