Introduction: Моніторинг Температури І Вологості Та Дистанційне Керування Навантаженням За Допомогою Nrf24l01

При розробці електронних пристроїв нерідко виникає потреба в передачі будь-яких даних на деяку відстань. Наприклад термодатчик, розташований на вулиці, повинен передавати значення температури до центрального пристрою, а датчик руху - віддавати команду на включення сигналізації, розташованої в окремому приміщенні. Подібних завдань існує безліч, як і методів їх вирішення. У тих випадках, коли організувати проводовий зв'язок не представляється можливим, на допомогу приходять радіомодулі NFR24L01, що працюють в діапазоні частот 2.4-2.5 ГГц.

В даному випадку стояла задача моніторити значення температури в приміщенні та предавати ці данні на сайт. Даний проект був реалізований на двох платах Arduino UNO. До однієї Arduino був підключений давач температури і вологості та Nrf24l01, у цієї конструкції буде автономне живлення, що дасть змогу розташувати його у будь-якій кімнаті. Інша ж Arduino буде під'єднуватися до ПК (до неї під'єднано тільки Nrf24l01), тобто використовується в якості gateway. Отже, перейдемо до налаштування. Повний список покрокових дій представлено нижче.

Step 1: Під'єднати NRF До Arduino

До Першої плати Arduino підключаємо модуль NRF, сенсор температури та вологості DHT22(11) (цифровий пін 2) та світлодіод (цифровий пін 3), а до другої тільки модуль NRF

Step 2: Прошивка

Друга плата виступає в ролі шлюза https://www.mysensors.org/build/serial_gateway

Для першої плати приклад прошивки прикладається в файлі

Step 3: Керування

Завантажуємо MYSController

https://www.mysensors.org/controller/myscontroller

Step 4: Налаштування MYSController

Запустити MYSController та налаштувати (Config). Обрати Serial і потрібний COM порт.

Натистути Connect та ввімкнути GW mode.

(переконатися, що відображена інформація у вкладці Debug співпадає с тією, що була отримана в пункті 2 та у вкладці Nodes відображаються покази з сенсорів)

Step 5: Java

Для підключення OpenHab необхідно встановити Java JDK (мінімальна версія 1.8)

https://www.oracle.com/java/technologies/javase/ja...

Step 6: OpenHab Install

Step 7: OpenHab Settings

Налаштувати OpenHab

https://github.com/tobof/openhab2-addons/wiki

Step 8: OpenHab Останні Кроки

В браузері необхідо перейти по наступному посиланню http://localhost:8080 та вибрати дизайн сторінки

Після переходу на цю сторінку, зліва буде колонка з налаштуваннями, необхідно перейти до пункту Things та обрати сенсори (температури та вологості), щоб вони відображалися в головному меню та в їх налаштуваннях в пункти Node i Child, ввести дані, відповідно до MYSController.

Step 9: Керування Навантаженням

В якості навантаження використовується світлодіод.

Щоб керувати навантаженням, потрібно в MYSController у вкладці Nodes обрати рядок з навантаженням (з типом S_BINNARY) та в рядок Playload вписати 0 або 1 та натиснути Send.
Після відправки команди світлодіод засвітиться або погасне, відповідно до надісланого значення.