Introduction: Arduino Pedometer

Vandaag gaan we een make-shift stappenteller maken met Arduino.

Supplies

Hiervoor heb je minimaal het volgende nodig:

1x 16x2 LCD

1x aethdx shake switch

1x Arduino Uno

1x 220 ohm resistor

(Jumper) Kabels

Step 1: Programmeren

Het programmeren van de stappenteller is het eenvoudigste gedeelte. Je begint met het importeren van de LiquidCrystal library en vervolgens initialiseer je de LCD: Dit doe je door nog boven de setup te zetten

LiquidCrystal lcd(pin1,pin2,pin3,pin4,pin5,pin6)

Pin 1 en 2 zijn voor de Register Select en de Read / Write van de LCD, deze zijn bij ons pin 12 en pin 11. Pin 3 t/m 6 worden aangesloten op DB4 t/m DB7, wij gebruikte hiervoor digital pins 2, 3, 4 en 5.

Vervolgens initialiseer je twee variabelen, een integer waarde voor de sensor en een integer waarde voor het aantal stappen, vergeet ook niet op de variabel van stappen op 0 te zetten!

In de setup declareer je hoeveel rijen je wilt hebben, omdat deze LCD standaard een 16x2 is werken we dus ook met 16 kolommen en 2 rijen. Dit is het lcd.begin(16,2) gedeelte, vervolgens kan je nog een vaste tekst erop afbeelden door lcd.print in de setup te gebruiken, dit hebben wij gedaan met het Aantal stappen omdat dat niet hoeft te veranderen.

In de loop ga je declareren waar de variabel sensor op gebaseerd is, namelijk aan de output pin van de shakeswitch, dit is bij ons A1 note: dit moet wel op een analoge pin!

Step 2: Opzetten

Nu de code klaar is kan je beginnen met het opzetten van de potentiometer. De door ons gebruikte aethdx shakeswitch is niet moeilijker in elkaar te zetten. Je sluit namelijk de ene kant aan op de 5 volt en de andere kant sluit je aan op een analoge pin. Het moeilijkere gedeelte is de LCD. Om te beginnen is het belangrijk dat je de pinheaders aan de LCD soldeert om los contact te voorkomen.

Zet een potentiometer (draaiknop) op het breadboard of sluit hem aan via jumpercables. Dit is belangrijk voor de background-led van het LCD scherm.

Nu het aansluiten zelf. Houd de LCD zo voor je dat de pinnen aan de bovenkant zitten, sluit het dan op de volgende volgorde van links naar rechts aan:

GND - Ground van potentiometer (rechterpin als de draaiknop naar jou toewijst)

VCC (Voltage at the Common Collector) - De naam geeft het al weg, voltage, deze moet op de 5 volt.

VU (Volume Unit) - De wiper van de potentiometer (middelste pin), dit regelt het contrast van de background-LED

RS (Register Select) - Moet op een digital pin, in ons geval staat die op 12.

RW (Read/Write) - Moet op de ground

E (Enable) - Moet op een digitale pin, in ons geval staat die op 11.

DB0 t/m DB3 - Kunnen genegeerd worden.

DB4 t/m DB 7 - Moeten worden aangesloten op ook weer digital pins, in ons geval is dat DP 2 t/m 5

LED - De laatste twee pinnen heten beide LED. De linker LED is de anode en de rechter LED is de kathode. De anode sluit je met een 220V resistor aan op de 5 volt. En de kathode sluit je rechtstreeks aan op de ground.

Step 3: Klaar!

Dat is alles wat je hoeft te doen voor een werkende potentiometer in elkaar te zetten. Natuurlijk is het met zoon enorme breadboard wel erg onhandig, daarom kan je ook de kleinere variant kiezen en door die direct onder de Arduino te doen bespaar je zo heel veel ruimte. Op de mini breadboard werkt die hetzelfde als de grotere variant. Vergeet dan wel niet om een rij over te laten voor de 5 volt aansluitingen.