Introduction: Armpje Drukken

Mijn concept houdt een interactief systeem in waarbij door middel van drukknopjes een ‘armpje druk’ competitie wordt gesimuleerd.
Je speelt tegen elkaar door zo snel mogelijk op de drukknopjes te drukken. Deze knopjes bewegen de arm een richting op. Als de armen op 0 of 180 graden komen brand er een ledje op bij de winnaar. Per druk op de knop draait de arm 30 graden een richting op. Deze waarde heb ik gekozen voor de snelheid van het spel, maar is optioneel.

Het doel van het concept is entertainment. Door middel van competitie wil ik mensen vermaken. Dit heb ik bereikt door gebruik te maken van een Arduino. Buiten de Arduino heb ik 2 ledjes, drukknopjes en een servomotor gebruikt. De servomotor heb ik met ijzerdraadjes verbonden met de armen om deze te laten bewegen. Hiermee beeld ik het armpje drukken uit.

Supplies

Benodigdheden solderen

 1. Draad
 2. 2 ledjes
 3. 2 drukknoppen
 4. Printplaat
 5. Ijzerzaag
 6. Weerstandjes
 7. Arduino
 8. Servomotor
 9. Soldeerbout
 10. Tin

Benodigdheden arm

 1. Piepschuim
 2. Aardappelmesje
 3. Scherp koksmes
 4. Huidskleur en bruine verf
 5. Kwast
 6. Spons
 7. lange satéprikker
 8. Paperclip
 9. Sterke lijm
 10. Houten plank
 11. 4 blokjes van +- 2,5 cm hoog
 12. Dubbelzijdig tape (dik)

Step 1: Programmeren


Download het Arduino progamma om in te programmeren. Als eerst begin je met de code te schrijven. Je kan zelf de moeilijkheid van het spel bepalen door de graden waarmee de armen bewegen te bewerken.

Code:

#include Servo myservo;

int led = 13;

int knop1 = 2;

int knop2 = 3;

int toetstandknop1 = 0;

int toetstandknop2 = 0;

int pos = 0;

int graden = 90;

int speler1 = 0;

int speler2 = 0;

int verschil;

int winnen = 10;

int winnen2 = -10;

void setup() {

Serial.begin(9600);

pinMode (knop1, INPUT);

pinMode (knop2, INPUT); //dit zijn de verbidingen van de drukknopjes

myservo.attach(9); //dit is de servomotor

pinMode(13, OUTPUT);

pinMode(12, OUTPUT); //dit zij de poortjes waar je de ledjes mee gaat verbinden }

void loop() {

int verschil = toetstandknop1 - toetstandknop2;

toetstandknop1 = digitalRead(knop1);

toetstandknop2 = digitalRead(knop2); // roept drukkjknopjes aan

if (toetstandknop1 == HIGH) { graden= graden + 30; while (digitalRead(knop1)!=LOW) { //zorgt veeo actie servo motor bij indrukken knop 1

}

}

if (toetstandknop2 == HIGH) { graden= graden - 30; while (digitalRead(knop2)!=LOW){ //zorgt veeo actie servo motor bij indrukken knop 2

}

}

myservo.write(graden);

delay(1);

if (graden >= 170) { Serial.println(graden);

graden = 90; digitalWrite(13, HIGH); //zorgt ervoor dat arm weer omhoog gaat nadat iemand gewonnen heeft }

if ( graden <= 10) {

graden = 90;

digitalWrite(12, HIGH); //zorgt ervoor dat arm weer omhoog gaat nadat iemand gewonnen heeft

}

}

Step 2: Solderen

Zaag de printplaat in 4 kleine stukjes van 7 pitjes bij 10 pitjes met de ijzerzaag. Het stukje printplaat dat je overhoud gaat dienen als basis; hier ga je alles naartoe verbinden. Let hierbij op dat je begint met solderen in de lengte. Klik eerst de knopjes, lampjes en weerstandjes (let opdat ze goed om zitten) in de aparte printplaatjes.

Begin met het vast-solderen van het snoertje dat uit de 5V- opening van de Arduino komt en, met wat afstand ertussen, het snoertje dat uit de GND- opening van de Arduino komt. Dit soldeer je op het overgebleven printplaatje.

Ledjes:

Soldeer aan de korte zijde van het lampje een draadje dat naar de Arduino zelf leidt. Aan de lange zijde van het ledje soldeer je het weerstandje. Let op dat deze goed om zit. Het weerstandje verbind je naar de printplaat waar je de GND en 5V op hebt vast- gesoldeerd. Soldeer dit snoertje aan het GND- snoertje. Doe dit bij beide ledjes.

Drukknopjes:

Soldeer aan een van de pootjes van het drukknopje een snoertje dat naar het 5V- snoertje leidt. Soldeer daarna een weerstandje aan het andere pootje van dit drukknopje, op de plek naast waar je het vorige snoertje hebt verbonden. Tussen de verbinding van het drukknopje en het weerstandje soldeer je een derde snoertje dat naar de Arduino zelf gaat leiden. Vervolgens soldeer je het laatste snoertje aan het uiteinde van het weerstandje en soldeer je de verbinding met het snoertje van de GND- opening.

Servomotor:

Stop het gele draadje in opening 9 van de Arduino. Soldeer vervolgens het rode snoertje aan de 5V- verbinding op de printplaat en het zwarte snoertje aan de GND- verbinding vast.

Arduino:

Verbind het geheel door de snoertjes in de Arduino te steken. De ledjes mogen in opening 12 en 13, de drukknoppen in opening 2 en 3, de servomotor in opening 9 en tot slot een snoertje in de 5V- en de GND- openingen.

Tip:

Bij de verbindingen van 5V en GND is het handig als je de snoertjes eerst allemaal in de printplaat steekt en ze daarna in een nette rij met tin verbindt. Zo blijft het steviger zitten en is het makkelijker te solderen.

Step 3: Arm Maken

Snijd eerst een grote driehoek uit het piepschuim met een scherp mes. Teken vervolgens in de driehoek op het piepschuim een afbeelding van twee handen die elkaar vasthouden. Maak de vingers extra breed, want deze ga je nog rond snijden. Zorg ook dat je genoeg piepschuim hebt aan de onderkant van de twee armen zodat hij kan staan. Snijd dan uit de driehoek piepschuim een kleinere driehoek vanuit de basis waardoor je de breedte en de hoek van de armen bepaalt. Snijd daarna deze armen rond met een aardappelmesje. Maak vervolgens het relief aan in de armen zodat qua vormgeving 2 linker onderarmen zichtbaar worden. Snijd daarna ook de vingers en handen uit en maak het relief van 2 linker handen die elkaar vasthebben. Het bijsnijden begin je door de getekende buitenranden van de vingers af te snijden als aparte kubussen. Maak ze daarna iets ronder door er kleine stukjes af te snijden en breng zo de vorm aan. Snijd als laatste de onderkant rond zodat de armen ook heen en weer kunnen zwenken.

Voor het toevoegen van de kleur ten behoeve van de afwerking verf je eerst met een spons de gehele arm in de huidskleur. Als dit opgedroogd is, verf je met een kwast de schaduwen bruin, om het relief en vorm extra te benadrukken.

Snijd hierna met het grote mes een blok van piepschuim af die je aan de arm gaat verbinden. Maak hierin een gat met een satéprikker en zet deze prikker vast met goede lijm. Steek de andere kant van de satéprikker in de zijkant van de piepschuimen arm. Let op! Lijm deze kant niet vast. Hier gaat de arm omheen draaien. Maak vervolgens het piepschuimen blok vast op de houten basis. Hiervoor kun je dubbelzijdig tape of 'alles lijm' gebruiken.

Verbind aan de andere kant van de armen de servomotor door ijzerdraden in het piepschuim te steken. Zo simpel als een uitgevouwen paperclip werkt al. Steek de ijzerdraden in het piepschuim en het witte verbindingsstuk van de servomotor. Duw de ijzerdraden zo diep mogelijk in het piepschuim tot de servomotor goed vast zit. Maak de servomotor vast door deze op een blokje te verbinden met dubbelzijdig tape. Het blokje kun je met lijm op de houten plank in het centrum vast maken. Voor extra stevigheid maak je een U gevormd piepschuimen behuizing om de servomotor heen.

Zet de basis waarop de arm staat op pootjes, zodat je de elektronica eronder kan verbergen.

Lijd het lampje en knopje die bij elkaar horen naar beide kanten van de plank. Plak de ledjes vast aan de zijkant van de plank, zodat ze niet gaan zwerven. De Arduino zelf en de overige printplaat plak je met dubbelzijdig tape aan de onderkant van de plank.

En dan spelen maar...