Introduction: Chess Turn Maintainer

Voor het keuzevak Fablab making op de Hogeschool Rotterdam heb ik dit apparaatje gemaakt. De uitvoering en het idee is zo simpel mogelijk gehouden zodat iedereen in het zo na zou kunnen bouwen.

Step 1: Het Idee

Ik en mijn huisgenoot zijn allebei uitwonende studenten en dat zorgt ervoor dat we elkaar vaak mislopen omdat we verschillende studies doen. Dus was ik iets van plan te verzinnen waardoor we alsnog gemakkelijk een spel tegen elkaar konden doen. Hierdoor kwam ik op het idee om een schaakspel te maken die "long turn based" was. Wat ik hiermee bedoel is dat we gewoon een schaakbord op de gang zouden leggen en elke keer wanneer het je beurt is een schaakstuk verplaatst. Het probleem is dat het eindelijk lastig te zien wie er aan de beurt is (vooral als er een hele dag overheen gaat). Het idee was dus om een apparaatje te maken dat simpelweg weergeeft wie er aan de beurt is.

MoSCoW analyse:

Must haves:
Programma dat bijhoud wiens beurt het is
Voeding van 5V
Behuizing met lcd-scherm

Should haves:
Bijpassende schaakbord
Turn/Off switch

Could haves:
Gevoed door batterijen

Wont haves

Extra indicatoren om aan te geven wiens beurt het is

Lijst met onderdelen:

1. Druk-knop
2. Lcd-scherm
3. Male-Female headers
4. Jumpers
5. Arduino Uno met bijbehorende kabel
6. Isoleertape(Optioneel)
7. Soldeertin
8. Soldeerstation
9. 3D-Printer
10. PLA filement
11. Triplex
12. Lasercutter

Step 2: Hardware & Design

De elektronica

De schakeling bestaat uit een knop, LCD-scherm en een Arduino Uno. De schakeling is opgebouwd volgens de schakeling in het plaatje, met daarbij nog een knop die aangesloten is op 5V pin en pin 7.

3D-Ontwerpen

Voor de behuizing heb ik gebruik gemaakt van een 3D-printer. Ik heb zelf een 3D-printer en kon dat dus gemakkelijk uitprinten. Er zijn drie afbeeldingen toegevoegd van de ontwerpen. Omdat ik op het laatste moment had besloten om geen On/Off switch te gebruiken moest ik het gat van de switch nog opvullen met een soort klepje. De deksel heeft vier uitstekende vierkanten, dit zorgt ervoor dat de deksel stevig op de behuizing blijft zitten.

Lasercutting

Voor dit projectje wilde ik ook zelf een schaakbord erbij maken. Dit doe ik met behulp van een lasersnijder. In de afbeelding is te zien hoe het eruit komt te zien. Het lijkt alsof het geen buitenrand heeft dat komt omdat er een hele dunne rode streep loopt die aangeeft dat daar gesneden moet worden.

Alle bestanden van de ontwerpen kunnen hier gedownload worden.

Step 3: De Codering

Voor de codering is het heel simpel gebleven. Ik heb gewoon een if else statement toegevoegd met twee verschillende statussen zodat de Arduino steeds wisselt tussen zwart en wit.

Step 4: Eindresultaat

Ik ben erg tevreden over het eindresultaat, hopelijk hebben mijn huisgenoot en ik er veel plezier mee.