Introduction: Don't Play With Your Food, Bestuur Krekels Met Je Arduino.

Als onderdeel van mijn opleiding (Games en Interactie) heb ik een prototype van een bordspel gemaakt dat je speelt met echte levende krekels.

Naast de technische kant van het project moest ik ook rekening houden met het gedrag van de krekels. Hieronder zijn een aantal links naar artikelen die ik heb gebruikt als voorbereiding. Mijn eerste prototype heb ik gedaan met standaard LEDjes. Ik kwam er jammer genoeg achter dat de licht en straling niet genoeg is van een standaard LEDje. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om UV (blacklight) LEDjes te gebruiken. De krekels reageerde wel beter op deze UV LEDjes, maar het was nog steeds niet het gewenste effect. Als je echt een bordspel met levende krekels wilt maken zul je beter onderzoek moeten doen naar het gedrag van de insecten. Ook al is het experiment mislukt laat ik jullie evengoed zien hoe ik het project heb gemaakt.


http://link.springer.com/article/10.1007/s13355-01...

http://www.jstor.org/stable/4062955?seq=1#page_sca...

https://www.usc.edu/CSSF/History/2005/Projects/J19...

http://eweb.furman.edu/~jfoltz/Courses/BIO102/lab/...

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2709343

Dit project maakt gebruik van de Arduino (Yún) en voor de behuizing is gebruik gemaakt van een laser cutter en MDF (6mm).

Voor dit project heb je nodig:

-Arduino (ik maak gebruik van een Arduino Yún maar soortgelijke arduino's zouden het ook moeten doen).

-Micro usb kabel (voor de Arduino) en USB (voor de laser cutter).

-Computer of laptop.

-4 PCB Pushbutton. 6x6mm size.

-Breadboard.

-Breadboard jumper wires (rond de 25-30 stuks).

- 4 (UV) LEDjes.

- MDF (6mm) (voor de behuizing).

Step 1: Je Moet Toch Ergens Beginnen.

Voordat we beginnen aan het programmeren en het in elkaar zetten van het project is het handig als je de volgende dingen hebt gedaan:

Begin met het downloaden en instaleren van de Arduino software voor het programmeren van de Arduino (https://www.arduino.cc/en/Main/Software).

Als je dat hebt gedaan kan je beginnen met het testen van je Arduino. Aangezien we met dit project gebruik maken van het aan en uit zetten van 4 ledjes doormiddel van 4 buttons (schakelaars), is het handig om in ieder geval te beginnen met deze twee basis tutorials van Arduino:

-https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Blink

-https://www.arduino.cc/en/Tutorial/Button

Als je deze doorlopen hebt of je weet simpelweg gewoon al hoe een Arduino werkt kan je naar de volgende stap.

Step 2: Programmeren Arduino

Als je de vorige stap goed hebt gedaan weet je ongeveer hoe het programmeren en de bekabeling werkt. In deze stap bespreken we het programmeer onderdeel van het project.

Voor het programmeren van mijn project heb ik de code gebruikt van iemand anders die al iets had geschreven voor het aan en uit zetten van een ledje met behulp van een button (hieronder zijn code).

http://www.electroschematics.com/8964/turn-on-led-...

Het enige wat we nu nog hoeft te doen is een aantal dingen vermeningvuldigen voor de buttons en LEDjes aangezien we geen 1 maar 4 buttons en LEDjes gebruiken.

Onderaan deze stap staat een bestand met de code (code_Arduino.ino). Let er wel op dat je de juiste pins gebruikt in je code.

Step 3: Bedrading Arduino

Zet je Arduino in elkaar zoals hierboven is beschreven. Let erop dat je dezelfde pins gebruikt als in je code.

Als je stap 1 goed hebt gevolgt moet deze stap niet heel moeilijk zijn. Als je er toch moeite mee hebt is deze video handig om te bekijken:

Step 4: Behuizing

Voor de behuizing van dit project heb ik gebruik gemaakt van een laser cutter en heb ik het materiaal MDF (6mm) gebruikt.

Onderaan deze stap staan alle onderdelen van het project in illustrator formaat (lasercutting_behuizing.rar). Houd er rekening mee dat de bestanden opgeslagen zijn als illustrator 8 en de hulplijnen weg zijn.

In de bestanden geven we 2 verschillende kleuren aan. Alles dat als zwart is weergeven wordt gesneden en alles dat rood is weergeven wordt gegraveerd.

Met twee van de hoeken van de behuizing heb ik gebruik gemaakt van een "curved surface". Doormiddel van een bepaald patroon te snijden in het MDF is het mogelijk om het materiaal te buigen. Voor dit project moet we een hoek hebben van 90 graden. Je kan zelf expirimenteren met verschillende patronen (parametrickerfsamples.ai) maar door te testen weet ik dat patroon 3 het beste werkt. Deze heb ik ook verwerkt in mijn design.

Let erop dat je bestanden met (2x) achter de naam ook twee keer nodig hebt.

Instelling van de laser cutter:

Snijden:

Speed: 9

Power: 100

Graveren:

Speed: 500

Power: 35

Interval: 0,5

Step 5: Bouwen!!!

De bedrading, programmeren en de onderdelen zijn als het goed is nu allemaal klaar. Nu moet nog alles gecombineerd worden om tot een compleet prototype te komen.

Alle onderdelen die je heb gelasercut (lasercutting_behuizing.rar) moeten nu nog in elkaar worden gezet. Hierboven staat afbeeldingen genummerd met welk bestand bij welk onderdeel hoort en welke onderdelen bij elkaar horen. Voor mijn project heb ik geen lijm of dergelijke gebruikt voor het vastmaken van de onderdelen. Alles past goed in elkaar.

De behuizing bestaat uit twee onderdelen. De onderkant voor de arduino, bekabeling en buttons, en de bovenkant waar de ledjes zitten en de krekels in rond zullen lopen.

In de onderkant van de bovenste buizing moeten de ledjes. het handigste is om eerst de ledjes aan te brengen in gleuven (4 in totaal) en vervolgens te solderen. Andersom zullen de ledjes en bekabeling er niet doorheen passen (zie laatste 2 afbeeldingen).

1: kooi_deksel.ai

2: kooi_zijkant (2x).ai

3: kooi_deksel.ai

4: kooi_deksel_2.ai

5: kooi_binnenkant.ai

6: kooi_grond.ai

7: kooi_deksel.ai

8: kooi_bodem.ai

9: kooi_zijkant groot (2x).ai

10: kooi_zijkant klein.ai

Als je alles goed hebt gedaan heb je nu het complete project nagebouwd. In deze tutorial wordt veel al voor je gedaan dus expirimenteer vooral veel met de dingen die hier worden besproken.