Introduction: ITTT - Hide and Seek Bunny

Voor het project If This Then That heb ik een arduino prototype gemaakt met de naam "Hide and Seek Bunny".

Maar wat kan en is "Hide and Seek Bunny" nou precies. Het is een konijn gemaakt uit piepschuim waarmee je verstoppertje kan spelen. Je kan op verschillende manieren met hem spelen.
1. Je kan met hem spelen in het donker en hem dan met een zaklamp zoeken. Als je hem eenmaal hebt gevonden met de zaklamp dan gaat er een alarm af en gaan zijn ogen knipperen.
2. Je kan ook met hem spelen als het licht is. Je moet het dan verstoppen in een donkere plek en als het daar eenmaal licht wordt, gaat zijn alarm ook af.
3. Je zou dit konijn ook kunnen gebruiken als een bewaker voor je spullen. Je legt het dan in een laatje of in een doos en legt er dan iets bij wat hij moet bewaken. Als iemand dan stiekem wilt kijken in het laatje of in de doos, dan gaat zijn alarm ook af.

Step 1: Benodigdheden

-Arduino Software: https://www.arduino.cc/en/Main/Software
- Arduino Uno
- Breadboard
- 2 LED lampjes
- 12 jumper wires
- Piezo Buzzer
- photoresistor

- 220 ohm resistor
- 10k ohm resistor

- Piepschuim
- Lijm
- Mes

Step 2: Systeem Opzet

Verbind alles met elkaar zoals in het voorbeeld hierboven.
Het is belangrijk dat je de twee LED lampjes en de photoresister verlengd. Dit doe je door een jumper wire vast te solderen aan het uiteinde van de LED lamp en het uiteinde van de photoresistor.

Step 3: Code

Als je alles correct aan elkaar gekoppeld hebt en ook nog de LED en de photoresistor verlengd hebt, is het tijd om de code te schrijven en op te sturen naar de arduino.

Hier is de code:
const int ledPin = 13;

const int buzzerPin = 12; const int ldrPin = A0;

void setup () {

Serial.begin(9600);

pinMode(ledPin, OUTPUT); pinMode(buzzerPin, OUTPUT); pinMode(ldrPin, INPUT); }

void loop() {

int ldrStatus = analogRead(ldrPin);

if (ldrStatus < 100 and ldrStatus > 50) {

digitalWrite(ledPin, HIGH); delay(200); digitalWrite(ledPin, LOW); delay(5000); }

if (ldrStatus < 400 and ldrStatus > 200) {

digitalWrite(ledPin, HIGH); delay(400);

digitalWrite(ledPin, LOW); delay(1000); }

if (ldrStatus >= 400) {

tone(buzzerPin, 100); digitalWrite(ledPin, HIGH); delay(100);

noTone(buzzerPin); digitalWrite(ledPin, LOW); delay(100);

Serial.println("----------- ALARM ACTIVATED -----------"); } else {

noTone(buzzerPin); digitalWrite(ledPin, LOW);

Serial.println("ALARM DEACTIVATED"); } }

Step 4: Piepschuim

Natuurlijk hebben we ook nog iets nodig waar de bedrading in kan. Hiervoor maken we het konijn van piepschuim. Je zou eventueel ook ander materiaal kunnen gebruiken zoals karton.

Ik heb mijn konijn gemaakt uit piepschuim, omdat ik het nog in huis had en het laat nog een beetje licht door als het een dun laagje is. Dat zorgt voor een iets leuker effect.
Ik heb twee blokken piepschuim en nog wat restjes gebruikt. De blokken piepschuim heb ik uitgesneden in de vorm van het ontwerp hierboven. Als het goed is heb je nu een hoofd, een lichaam en een staart. Nu moet je het hoofd en het lichaam gaan uithollen. Er moet namelijk ruimte komen voor de bedrading. Zorg er daarna voor dat er in het lichaam een gat komt waar de bedrading naar de arduino heenkan en dat er in het hoof een gat komt voor de verlichting en een gaat waar de photoresistor doorheen kan.

Step 5: Alles in Elkaar Zetten

Nu we alles hebben moeten we het alleen nog maar in elkaar zetten en vast maken. Jet stopt het breadboard in het lichaam en haalt de bedrading wat naar de arduino uno moet door het gat heen van het lichaam. Als alle draden op zijn plek zitten kun je gaan beginnen met lijmen. De staart lijm je aan het lichaam en daarna lijm je het hoofd (met de bedrading er al in) vast aan het lichaam.

Sluit vervolgens je arduino aan aan je laptop voor stroom. En je bent klaar! :)