Introduction: Je Eigen (grote) Gummy Beer Maken

Altijd als eens deze heerlijke lekkernij zelf willen maken? Met dit recept gaat het makkelijk. De ingrediënten zijn relatief makkelijk te krijgen, en het resultaat is heerlijk

Step 1: De Benodigdheden

140g gelatine blaadjes

280ml water

450g suiker

45g sorbitol poeder (te vinden bij de apotheek)

490g honing of een andere glucose siroop

30g citroenzuur (te vinden bij de apotheek)

Maïzena (indien de vorm niet uit silicone gemaakt is)

Kleurstof (optioneel)

Smaakstof (optioneel)

Uit de keuken:

Een vorm naar keuze

Een spuitzak of maatbeker waarmee de siroop te verdelen is

Step 2: De Gelatine

Als eerste moet de gelatine opgelost worden. De gelatine is het ingrediënt dat de beer zijn stevigheid zal geven en ervoor zal zorgen dat hij niet ineen zakt. Om de gelatine op te lossen moeten we een pot vullen met water en op een middelmatig vuurtje zetten. De gelatine doen we samen met het water in een diepvries ziplock zakje en dit moeten we in het water leggen. De gelatine zal geleidelijk aan oplossen in het water dat warm word. Dit zal 10 tot 30 minuten duren, afhangend van de soort gelatine en de omstandigheden. Wanneer je het zakje opent en er zijn geen klonters meer te zien in de nu siroop achtige substantie, dan weet je dat de gelatine volledig is opgelost en kunnen we overgaan naar de volgende stap. Laat de gelatine wel nog op het vuur staan zodat gij zeker niet afkoelt en hard word.

Step 3: De Suiker, Honing En Sorbitol

Nadat we de honing, suiker en sorbitol hebben afgewogen voegen we deze samen in een kookpot en mengen ze heel goed door elkaar, hiermee word bedoeld dat de suiker geen klonters mag vormen, en de sorbitol moet volledig opgelost zijn in de honing.

Step 4: Het Koken

Als dit volledig gemengd is, mag de kookpot op een middelmatig vuurtje en moet de dikkere substantie volledig vloeibaar worden. Dit kan even duren. Roer tijdens het wachten voldoende zodat de suiker zeker niet plakt aan de bodem.

Step 5: Het Samenvoegen

Wanneer de honig, suiker en sorbitol volledig zijn opgelost en vloeibaar zijn, kunnen we er de gelatine bijvoegen. Haal het zakje voorzichtig uit het water en doe het voorzichtig open. Gebruik een handdoek om het bovenste hoekje vast te nemen zodat de gelatine makkelijk in het honingmengsel te gieten is. Hiervoor werk je het best met 2 zodat de ene de gelatine kan gieten en de ander blijft roeren, want de gelatine moet goed en snel gemengd worden zodat er niet te veel lucht in het mengsel terechtkomt.

Step 6: Smaak En Kleur

Optioneel kan je smaak en kleur toevoegen. Als je een leuk kleurtje zoals rood of blauw wil kan je smaakloze kleurstof kleurstof bijvoegen. Wil je nog smaak bijvoegen kan dit, maar houd in gedachten dat als je honing gebruikt hebt als glucose siroop, je deze sterk zal smaken, en je dus veel smaakstof zal moeten gebruiken om deze te overmeesteren.

Step 7: Citroenzuur Toevoegen

Nu moet het citroenzuur nog worden toegevoegd. Dit is noodzakelijk voor de houdbaarheid, en voor wie zure snoepjes wil, kan hiervan een beetje meer indoen zodat de snoepjes een beetje zuurder is. Voor we het citroenzuur toevoegen moet het mengsel een beetje afgekoeld zijn, anders zal het niet goed kunnen oplossen in het mengsel. Haal de pot van het vuur en laat deze 2 tot 5 minuten staan voordat je het citroenzuur toevoegt.

Step 8: In De Vorm Ermee

Dit is soms een beetje prutswerk. Wanneer je een grote vorm gebruikt zoals op de foto, zijn er niet veel problemen, zeker als de vorm uit silicone gemaakt is. Wil je echter kleinere vormen gebruiken of vormen uit metaal of plastiek word het lastiger. Als de vorm uit een andere materie bestaat dan silicone, strooi je best wat maïzena over de vorm zodat de siroop niet te veel aan de vorm blijft plakken. Bij een grote vorm kan je gewoon de siroop vanuit de pot in de vorm gieten, maar bij kleinere vormpjes moet je de siroop eerst in een maatbeker, spuit of iets anders waarmee je makkelijk kan verdelen gieten om daarna de vormpjes te vullen.

Step 9: Laten Opharden

Nadat je de siroop in de gekozen vorm gegoten hebt, moet deze rusten en hard worden. Dit kan 5 tot 6 uur of langer duren, naargelang de omstandigheden. De beste omstandigheden is in een koele ruimte, maar niet de koelkast, dit is niet goed voor de gelatine. Zorg ervoor dat er geen vuiligheid en stof op de siroop terechtkomen, want deze kan je er niet meer uithalen zodra de snoepjes hard geworden zijn. Een half uurtje nadat de siroop in de vorm staat, kan het zijn dat er zich een schuim aan het oppervlak vormt. Dit is doordat er teveel lucht in het mengsel terechtgekomen is. Gewoon met een mesje het schuim opheffen en normaal zou het makkelijk allemaal mee moeten komen.

Step 10: Uit De Vorm Halen

De snoepjes uit de vorm halen blijkt niet altijd even makkelijk. Bij een silicone vorm kan je makkelijk zien of de snoepjes klaar zijn, als je de snoepjes naar buiten duwt, zullen ze vanzelf loskomen aan de randen. Je kan ze verder lospeuteren zonder dat ze kapot gaan. Maak je niet te veel zorgen over het misschien kapot maken van de snoepjes, ze zijn stevig. Bij metaalvormen of plastiek vormen zal je soms merken dat het niet makkelijk tot helemaal niet lukt. Hierbij geldt alweer: wees niet bang om de snoepjes kapot te maken. Gebruik bij ronde vormen een lepel om de rand los te maken en daarna zou het normaal makkelijker moeten gaan.