Introduction: Ovihälytin/ Ajastin

Tuotteemme on monikäyttöinen hälytin/ ajastin höystettynä musiikilla. Se on tehty vessan oveen, ja sisältää oven ulkopuolelle tulevan valohälyttimen, joka kertoo vessan olevan varattu sekä vessan sisäpuolelle sijoittuvan laatikon, jossa on ajastin hampaiden pesua varten. Laitteessa on myös kytkin jota painamalla lähtee soimaan musiikki.

Supplies

Tarvittavat tuotteet:

  • 3mm vaneria
  • microbit
  • patterikotelo
  • johtoa ja kutistesukkaa
  • vipukytkin
  • punaiset ledit 2kpl
  • liimaa
  • pieni pala vaahtomuovia

Tarvittavat tietokone-ohjelmat:

  • microbit
  • inkscape
  • makercase
  • thinkercad

Laitteet:

  • tietokone
  • laser
  • 3d printteri
  • Juotospisteen tarvikkeet

Step 1: Suunnittelu Ja Ideointi

Tuote syntyi tarpeeseen saada vanhan talon vessan oveen valo, josta tietää vessan olevan varattu.

Siitä haluttiin tehdä visuaalisesti kaunis, yksinkertainen ja huomaamaton. Tarkoituksena se, että oven ulkopuolelle tulisi vain valo, josta oven läpi kulkisi johdot vessan sisäpuolella olevaan laatikkoon josta valon saa päälle. Pohdittuamme mitä muuta hyödyllistä microbit:iin voisi ohjelmoida, tuli mieleen ajastin joka on hyödyllinen hampaiden pesussa.

Lisäkevennyksenä ohjelmoimme microbit:iin myös kaksi eri musiikkia.

Laatikkoa suunnitellessa otimme tarkkoja mittoja, jotta siitä tulisi juuri oikeankokoinen- pieni mutta tarpeeksi iso jotta sisään mahtuu microbit- levy, patterikotelo ja tarvittavat johdot.

Step 2: Microbitin Ohjelmointi

Ohjelmointi tehtiin Microbitin omalla make code- ohjelmalla.

Työssämme olemme ohjelmoineet microbitin toiminnot siten, että

A- napista painettaessa ajastimen aika lähtee laskemaan 3:sta 0:aan, joista kahden- sekä yhden minuutin kohdalla kuuluu äänimerkki. Kun aika on nollassa, näyttöön ilmestyy liikkuva teksti: VALMIS

B- napista painettaessa lähtee käyntiin musiikki, sekä näyttöön ilmestyy hymynaama

A+B yhteispainalluksella toisenlainen musiikki

Step 3: 3d Printtaus

Teimme oven ulkopuolelle sijoittuvien led- valojen suojaksi läpinäkyvän kuoren. Putkilon muotoinen kuori tulee sijoittumaan oven sisään, ja vain sen pää näkyy oven ulkopuolella.

Kuori suunniteltiin Thinker cad- ohjelmalla. Putkiloa on lähdetty tekemään yksinkertaisista valmiista muodoista "putkilo" ja "kupu" joka näkyy kuvassa. Eri elementtejä yhdistettäessä on tärkeää tarkistaa että ne menevät muutaman mm päällekkäin, ettei jää reikiä.

Step 4: Laatikon Teko

Microbit- levy, johdot ja vipukytkin ovat pienessä 3mm koivuvanerissa tehdyssä laatikossa. Teimme laatikon Maker case- ohjelmalla, ja hioimme yksityiskohdat (reijät etupaneeliin ja kansi x2) inkscape-ohjelmalla. Lopuksi se siirrettiin RDworks- ohjelmaan, joka on käyttämämme laser-koneen tulostusohjelma.

Step 5: Kytkentäkaavio

Valon palamista varten johdot on juotettu ledeistä microbit levyyn. Laatikon päällä on vipukytkin jota kääntämällä valo menee päälle ja sammuu. Ohessa kytkentäkaavio.

Step 6: Kokoaminen

Laatikko koottiin liimaamalla palat yhteen. Microbit- levy sijoitettiin niin, että etupaneelin reijät sopivat levyn nappien ja näytön kanssa yhteen. Laatikon sisällä oleva väljyys poistettiin vaahtomuovin palalla, jotta microbit-yksikkö pysyy paikoillaan.

Step 7: Opettajan Ohjeet

Työn muokkaaminen kouluun: Oppilaita ei välttämättä innosta vessaan tehtävä valo, mutta etenkin teini- ikäistä voisi innostaa huoneensa oveen tehtävä hälytin, joka kertoo onko tulija tervetullut. Microbittiin voisi suunnitella ajastimen sijaan esimerkiksi tekstin "Koputa ! ", "Tervetuloa!" Tai vaikka pelkän hymynaaman tai muun kuvion.

Myöskään oveen tehtävät reijät eivät ole toivottavia, joten valon voisi toteuttaa suunnittelemalla sen esimerkiksi laatikon päälle.

Jaksosuunnitelmassa on oletuksena, että oppilaille on jo tuttua yksinkertaisten kytkentäkaavioiden ja juotosten tekeminen.

Tuntirakenne 14x 45min:

  1. Tunti 2x 45min: Projektin esittelyä, Makercode:iin tutustumista ja oman projektin suunnittelua.
  2. Tunti 2x 45min: Oman projektin suunnittelu jatkuu, sekä oman koodin tekoa Makercode- ohjelmalla.
  3. Tunti 2x 45min: Makercase- , sekä Inkscape- ohjelmiin tutustumista, sekä oman laatikon suunnittelua (koko ja yksityiskohdat)
  4. Tunti 2x 45min: Laatikoiden valmistamista laserilla, sekä juotosten tekemistä. (Myös koodien teko niillä joilla vielä kesken)
  5. Tunti 2x 45min: Laatikoiden valmistamista laserilla, sekä juotosten tekemistä. (Myös koodien tekoa niillä joilla vielä kesken)
  6. Tunti 2x 45min: Projektien viimeistelyä, laatikoiden kokoamista.
  7. Tunti: Omien projektien esittely toisille

Eriyttäminen:

Laatikon voi tehdä pelkällä microbitillä ja jättää juottamiset pois.

Oppilaan oma suunnittelu:

  • Microbitille suunniteltu toiminto- teksti, musiikki, kuvio, valo- vaihtoehtoja on runsaasti
  • Laatikon koko, ja halutessaan kuviointi