Introduction: Press Fit Kit D'un Conill Per a Tall Làser

Aquesta és una guia ràpida de com realitzar el disseny d'un puzle infantil de vuit peces amb Fusion 360. El projecte respon a l'encàrrec d'una empresa de joguines infantils educatives que necessiten una figura de puzle d'algun animal amb encaixos. En aquest cas s'ha escollit la forma d'un conill. Com a resultat obtindrem un arxiu en format DXF, apta pel tall làser, un vídeo del muntatge i una sèrie de renders per veure el resultat final del kit encaixat.

Supplies

  • Programa de modelatge: Autodesk Fusion 360
  • Talladora làser: Epilog Laser legend mini 24 (40W)
  • Planxa de fusta de contraxapat de 600x300 mm amb un gruix de 3 mm

Step 1: Idea I Esbossos

El primer pas és tenir clara la idea del puzle que es vol dissenyar i les peces que contindrà. Pots fer un esbós ràpid en paper per començar a plasmar el teu disseny, així com utilitzar cartó, per fer una primera aproximació de com es podrien encaixar les diverses peces, abans de passar al disseny amb ordinador.

En aquest cas, el puzle té vuit peces. La peça central és la forma del cos, a part tenim dues potes per davant i dues per darrere, ubicades als laterals de la peça central. També tenim unes orelles frontals, unides a la peça central i finalment dues peces d'unió frontals, per encaixar les potes amb el cos.

Tot seguit és important delimitar les dimensions màximes que es vol que tingui la forma, i en concret la peça més gran, ja que en funció de la talladora làser es tindrà una àrea de treball o un altre. El cos del conill és la peça més gran i és d'aproximadament uns 230 x 120 mm, per tant, aquestes dimensions són les que has de tenir en compte.

Un cop ho tinguis tot clar pots passar a dissenyar cadascuna de les peces del puzle amb Fusion 360.

Step 2: Disseny

Per començar el disseny, crea un nou document amb File > New design i a l'àrea de treball de Design crea un nou esbós amb Create > Create Sketch per cadascuna de les peces, en el pla que li correspongui.

En el pla ZY (vista dreta) dibuixarem la peça central que conforma la forma del cos del conill i també la pota del davant i del darrere. Més tard duplicarem les potes per la vista esquerra.

En el pla ZX (vista frontal) dibuixarem les orelles i les dues peces d'unió.

En tenir cada peça en un esbós i en el pla corresponent, ens servirà per anar perfilant el disseny i que les peces encaixin perfectament.

Per a dibuixar cada peça en l'sketch pots utilitzar l'eina Create> Spline> Fit Point Spline que et permetrà crear línies corbes de forma fàcil. En el cas del conill, també pots utilitzat l'eina Line,per exemple, en les línies rectes dels encaixos.

Assegura d'unir tots els punts de la forma, si no més tard no podràs extrudir la peça.

A l'hora de fer els encaixos has de tenir en compte com serà de gruixut el material que vulguis tallar en làser. En aquest cas s'ha escollit una fusta de 3 mm, per tant, els encaixos han de tenir com a mínim aquests 3 mm d'ample, per tenir un encaix molt just. També pots fer-los d'uns 3,1 o 3,2 mm per un encaix més lliure.

La forma dels encaixos pot ser més o menys complexa, però en aquest cas s'ha fet ús d'una forma rectangular, per facilitar el disseny.

Les dues peces frontals d'unió seran les que mantindran les potes unides en la seva posició correcta respecte al cos. Tant a les potes com en el cos s'ha inclòs una petita depressió de forma rectangular per facilitar l'encaix de les peces en un punt concret. En aquest cas la depressió és de 10 mm de llarg per 3 mm d'ampla. En el cas de les peces d'unió frontals i les orelles, la depressió és tan llarga com requereix el disseny i l'ampla es manté a 3 mm.

Step 3: Extrusió I Encaix

Per donar volum a les peces dissenyades, selecciona una de les seves cares i amb l'eina Create > Extrude les vas extrudint una a una, amb un gruix de 3 mm, és a dir, el gruix del nostre material. És important seleccionar Operation> new component, en el menú que s'obre un cop es clica sobre l'eina Extrude, ja que així després podrem animar les peces i moure-les fàcilment.

Un cop tens totes les peces extrudides, els hi pots canviar el color o aplicar un material amb Modify> Phisical Material per fer més realista el disseny. Apareixeran un seguit de materials que pots aplicar a la peça corresponent, tot arrossegant-los.

A continuació, pots passar a l'encaix virtual de cadascuna de les peces amb Assemble > Joint. Després de clicar sobre l'eina, només has de seleccionar les dues cares que vols encaixar. En el cas dels encaixos dissenyats, s'ha seleccionat la cara quadrada de 3x3 mm que ha aparegut en extrudir, amb l'altra cara quadrada de la peça a unir. Un cop tinguis les peces encaixades, pots acabar de perfilar els dissenys dels sketches, si veus que alguna peça no acaba d'encaixar bé.

Ara només queda animar el puzle amb l'àrea de treball ANIMATION de Fusion 360 o obtenir renders.

Step 4: Obtenció Dels Arxius De Tall DXF

Per obtenir els arxius de tall, has de posicionar cada cos en el pla XY. Fes servir l'eina Modify> Align amb la qual selecciones el cos que vols alinear amb el de referència i automàticament un se't posarà sobre el mateix pla de l'altre.

A continuació només has de col·locar els cossos de tal forma que ocupin el mínim espai possible entre ells, ja que així estalviaràs material.

Tot seguit crea un nou sketch i projecta tots els cossos que has estat posicionant en un pla amb l'eina Create> Project / Include > Project. Primer selecciona totes les geometries que vols projectar i a Selection Filter: marca l'opció Bodies, a continuació pots acceptar i ja tindràs les projeccions.

L'últim pas és sortir de l'sketch i clicar amb el botó dret del ratolí a sobre l'sketch en la barra BROWSER, aleshores escollir l'opció: Save As DXF, així aconseguiràs un arxiu apte per una talladora làser.