Introduction: Stopwatch

Dit is mijn instructable voor de stopwatch die ik heb gemaakt voor een schoolproject. Ik ga proberen mijn traject zo gedetailleerd mogelijk uit te leggen.

Supplies

-Kabels (M-M & F-M)

-Breadboard (alleen voor het testen, zit niet in het eindproduct)

-Arduino UNO R3 -Liquid Crystal LCD display 1602 A

-2 koperen strips om het breadboard te vervangen (1 voor de 5+ en 1 voor de ground)

-Een omhulsing naar keuze (ik heb de lasercutter gebruikt)

-Houtlijm

-Soldeer pen

-4x AA batterijen houder & 4x AA batterijen

-2x microschakelaars (ik heb met roller gebruikt, omdat ik niet anders had)

Step 1: Circuit

Ik heb met behulp van het internet een circuitje opgezocht die hoorde bij mijn display (afb 1).

Na wat uitproberen met een sketch, kwam ik erachter dat de knopjes het niet deden. Ik weet nog steeds niet waarom, maar ze deden het niet. Hierna ging ik opzoek naar nieuwe schakelaars, toen kwam ik de microschakelaars met rollers tegen (afb 2 & 3). Na wat solderen en wat veranderen aan het circuit, deden ze het prima (afb 4)

In afb 4 staat het nieuwe circuit. Hier zie je ook dat de kabels ineens aan de achterkant van het display zitten, ik ga hier meer op in in stap 3.

Step 2: Het Programmeren

Voor het programeren heb ik een standaard LCD display sketch van het internet afgehaald en die wat aangepast aan mijn circuit en wensen. Zie hier de sketch die ik heb gebruikt:

(zorg dat je de libraries download)

Step 3: Het Display

Ik heb de pinheaders in de eerste instantie aan de verkeerde kant van het display gesoldeerd (afb 1). Dus zorg dat je de pinheaders zo soldeert dat de kabels aan de achterkant zitten.

Zo kon ik mijn display niet in de omhulsing krijgen omdat de kabels er in de voorkant in gingen. Toen heb ik hem losgesoldeerd en de pinheaders omgedraaid (afb 2, 3 en 4), zo pastte hij later wel, omdat de kabels nu aan de achterkant zitten. Op afbeelding 4 is te zien hoe de LCD nu wel pastte in mijn omhulsing, de omhulsing bespreek ik in stap 5.

Zie de video van het project tot dan toe.

Step 4: Van Breadboard Tot Geen Breadboard

Omdat het breadboard niet zo klein is, heb ik een vervanging geregeld. Je kan natuurlijk het breadboard erin laten, maar dat neemt meer ruimte in, zo krijg je later een groter eindproduct plus je hebt kans dat de kabels eruit vallen.

Ik heb de verschillende kabels vast gesoldeerd aan een koperen strip. Zo had ik 1 koperen strip voor al mijn kabels in de 5+ en 1 koperen strip voor al mijn kabels in de ground. Deze heb ik later vastgeplakt in de binnekant van mijn omhulsing.

Zoals je ziet is dit veel kleiner dan een heel breadboard.

Step 5: De Omhulsing En De Batterijen

Voor de omhulsing heb ik de lasercutter gebruikt, maar je mag natuurlijk je eigen fantasie gebruiken, bijvoorbeeld met een 3D printer. Ik heb de doos ontworpen met een "finger" sluiting (afb 2). Zo kon ik die gewoon aan elkaar lijmen en met wat elastiekjes overnacht laten drogen.

Aan de voorkant heb ik drie gaten gesneden, 2 voor de schakelaars en 1 voor het display (afb 3). Ook heb ik een gat gesneden aan de zijkant, waar later mijn batterijen komen.

Eerst heb ik mijn doosje aan elkaar gelijmd, maar mijn deksel met de gaten erin nog even niet. Toen ik alles in mijn doosje had geplaatst, kon de deksel erop, deze heb ik niet vastgelijmd, omdat ik later eventueel nog wat aanpassingen / repareringen kan maken.

Ik heb mijn batterijen houder op een plankje gelijmd, het plankje was in breedte even groot als het doosje, maar in lengte wat korter. Kort genoeg om de draadjes, die ik immidels al had vast gesoldeerd aan mijn arduino, door het gaatje te laten lopen. Ik heb hier geen goede foto van, maar ik hoop dat je snapt wat ik heb gedaan. Als je goed kijkt kan je de zwarte en de rode draad zien lopen, mijn doosje in (afb 4).

Dus op het einde zag mijn project er zo uit (afb 5).

Step 6: Het Eindproduct

Ik ben heel erg blij met wat ik heb neergezet in 2 dagen, ik moet wel even zeggen dat Bart me een beetje heeft geholpen, want ik ben niet zo'n held in deze dingen. Ik heb veel geleerd van dit project, voorheen had ik totaal geen verstand van hoe programmeren, circuitjes, solderen en lasercutten werkten, maar nu weet ik dat allemaal.

Ik kon wel nog even een aan-en-uit knopje maken, maar daar had ik te weinig tijd voor.

Ten slotte moet ik even zeggen dat ik dit een heel leuk project vond.

In de video zie je het eindproduct.