Introduction: Sursa Variabila De Tensiune

Ariciu Rares Ionut

Proiect pentru Sisteme cu Microprocesoare

Step 1: Schema Proiectului

Proiectul

consta intr-o sursa variabila de tensiune controlata atat din potentiometru cat si printr-un semnal PWM.

Step 2: Componente Necesare

1. Modul LM317 + radiator:

2. Amplificator Operational LM358:

3. Sursa de tensiune de 24 V

4. Rezistente de: 10KΩ, 33KΩ, 240Ω, 1kΩ

5. Condensatoare de: 0.1µF, 470µF

6. Afisaj cu Ampermetru si Voltmetru

7. Potentiometru

8. Diode

9. Fire si conectori

Step 3: Mod De Lucru

1. Pentru primul pas al proiectului

am ales sa caut o cutie in care sa integrez ulterior componentele. Primele pregatiri au constat in lipirea radiatorului de Modulul LM317 si integrarea sursei in cutie.

2. Ulterior am inceput sa lipesc toate componentele pe o placuta conform schemei de mai sus, adaugand Filtre Trece-Jos pentru netezirea semnalului (schema mai detaliata pe hartie) inainte de alimentarea amplificatorului.

3. A urmat mai apoi conectarea Modulului LM317 la restul schemei si integrarea unui conector intre sursa de tensiune si circuit.

4. Am gaurit cutia convenabil pentru integrarea bornelor sursei ce o construiesc, potentiometru si ulterior am integrat si o intrare pentru un semnal PWM dat de o placuta Arudino Uno.

5. Am montat afisajul cu Ampermetru si Voltmetru conform schemei gasite pe www.optimusdigital.ro de unde l-am si achizitionat, in serie si respectiv in paralel cu circuitul si bornele de iesire.

6. Mai apoi a trebuit sa scriu codul pentru placuta Arduino
pentru a genera un semnal PWM si sa testez corectitudinea montajului.

7. Urmeaza testarea tensiunii de la borne cu un aparat de masura si control si in caz ca rezultatele sunt cele asteptate ramane sa ne jucam cu un bec (sau alt consumator) de 24 de V. In cazul meu iesirea ajunge pana la aproximativ 23 de V si maxim 1 A.

Autoevaluare: 9