Introduction: Bufferblock Ondergronds Infiltratievermogen

In deze proef voeren een test uit naar het infiltrerend vermogen van Bufferblocks op de waterstraat.

Het is de bedoeling dat we de Bufferblocks met een bekend volume aan water belasten via de bovenstroomse put. In totaal wordt er (afhankelijk van de beschikbare tijd) 2 tot 3 keer een bekend volume in de constructie losgelaten om het infiltrerend vermogen van de voorziening te meten.

Het debiet uit de blusvoorziening is niet constant en middels een V-stuw constructie & bassin en de waterteller is het mogelijk het toegevoegd volume in de tijd te meten.

Supplies

2 betonnen elementen (45graden stuw)

vijverfolie (x m2)

X

Y

Z

Step 1: Aansluiten Van Waterteller

Om het totaal volume aan inlaatwater vanuit de blusvoorziening te kunnen meten is op de waterstraat de beschikking over een speciaal aangeschafte waterteller (type en naam opnemen).

Met de voorziening kan redelijk nauwkeurig het ingelaten volume geregistreerd worden

Step 2: Doorvoeren Water Van Waterteller Naar V-stuw -reservoir

Na het aankoppelen van de waterteller voeren we het water door naar de plaats waar het waterreservoir en V-stuw constructie gemaakt moet worden. Hiervoor wordt de slang aangekoppeld met rode slang. De rode slang heeft speciale banjonet sluitingen die passen op de waterteller.

Step 3: Opbouwen Van Reservoir En V-stuw

De V-stuw moet worden opgebouwd zodanig dat de slang vanaf de waterteller zo min mogelijk knikken vertoond en tevens de V-stuw haar water doorvoert naar de bovenstroomse put van de Bufferblocks.

  • Het reservoir heeft een breedte van 1.20m en een lengte1.20m.
  • De (verwachtte) hoogte van het water in reservoir bedraagt tussen de 13 en 25 cm afhankelijk van de mate waarin de kraan wordt opgedraaid

De opbouw van de V-stuw is als volgt:

  1. Leg als bescherming tegen het lekraken van het vijverfolie jutedoek neer.
  2. Maak opstaande randen met behulp van de zandzakken zodanig dat het reservoir bovenstrooms van de V-stuwconstructie de eerder genoemde afmetingen heeft (breedte van 1.20m en een lengte1.20m).
  3. Ter hoogte van de bovenstroomse put dien je de twee betonnen element neer te zetten, fixeer indien mogelijk de betonnen elementen met bijbehorende plank
  4. Leg het vijverfolie met inkepingen STRAK in het resevoir zodanig dat de inkeping netjes in de opgestelde betonnen elementen valt
  5. Vul het reservoir net zo vol als dat de stuwhoogte is
  6. Plaats een maatlat (liefst winkelhaak) in het reservoir en zorg dat deze niet omvalt
  7. Plaats een microdiver in het reservoir

Step 4: Plaatsen Van Divers

Na het opbouwen van de inlaatconstructie is het zaak dat er in de inspectieput benedenstroom de waterstand wordt afgelezen.

Dit wordt visueel gedaan door het bijhouden van de waterstand in de inspectieput.

Hiertoe moet er een maatlat op de bodem van de inspectieput geplaatst worden, zodanig dat de waterstand in de Bufferblocks goed geregistreerd kan worden en met een vast tijdsinterval kan afgelezen worden.

Aangeraden wordt als de mogelijkheid er is gebruik te maken van time-lapse middelen om de waterstand achteraf te herleiden

Daarnaast worden er twee dataloggers in de wanden van de Bufferblocks geplaatst. Noteer de serienummers van de divers die hiervoor worden gebruikt!

Tevens wordt er aan het het putdeksel ook twee divers opgehangen die tijdens de proeven gedurende de dat de atmosferische druk registeren.Noteer de serienummers van de divers die hiervoor worden gebruikt!

Zorg dat de inspectieput op onbewaakte momenten wordt afgedekt bijvoorbeeld met een pallet. Of voorzien van pillonen die aanduiden dat het putdeksel is geopend.

Het putdeksel mag niet onbewaakt geopend zijn omdat mensen hier in kunnen vallen en mogelijk letsel aan benen, armen of nek op kunnen lopen.

Step 5: Uitvoeren Van Run1 – Bufferblocks

Nu is alles gereed om de Bufferblocks ondergronds te testen op het infiltrerende vermogen.

Zorg dat de taakverdeling duidelijk is en dat iedereen weet wat er moet geregistreerd worden.

De starttijd waarop de kraan wordt opengedraaid is van belang.

Ook het aantal (halve) slagen dat de blusvoorziening wordt opengedraaid wordt is van belang

Op het moment waarop de waterstand in de Bufferblocks minimaal 20 maar liefst 30 cm heeft bereikt ten opzichte van de divers in de naad van de Bufferblocks is van belang -> noteer deze tijd en draai dan de kraan dicht

Hoe lang heeft de kraan opengestaan en wat is het eindstand die de waterteller nu aangeeft?

Nu is het zaak dat om de 30 seconden de waterstand in de Bufferblocks visueel wordt afgelezen en wordt genoteerd.

De slang kan nu uit het V-stuw: reservoir gehaald worden en doorgegeven aan de volgende groep (EWB - infiltrerend vermogen, waterpasserend en waterdoorlatend).

Step 6: Uitvoeren Van Run2 – Bufferblocks

Als de waterstand helemaal gedaald is herhalen we de stappen van "Uitvoeren van Run1 – Bufferblocks".

Doel van deze tweede herhaling is het effect van een verzadigde bodem op het infiltrerend vermogen van de Bufferblocks naar de omgeving te bepalen.

Van belang is (weer):

  1. De Bufferblocks weer te belasten met in totaal een waterstand van 30 cm water alvorens de kraan weer dicht te draaien.
  2. Draai de brandkraan weer met hetzelfde aantal slagen open
  3. Noteer de begintijd= opendraaien kraan
  4. Noteer het tijdstip waarop Hmax= 30 cm wordt bereikt,
  5. Noteren de waterstanden in de Bufferblocks door via de inspectieput de waterstand om de 30 sec te registeren.