Introduction: Bèsties Tessel·lades

He escollit crear un disseny de figures tessel·lades a partir de la idea de crear un mosaic de bèsties de diferents combinacions de colors. Els primers esbossos que vaig fer representaven únicament el cap de la bèstia amb ulls, nas, boca i orelles. A partir d’aquí vaig començar a definir el contorn del cap i vaig acabar decantant-me per únicament utilitzar línies rectes en el disseny d’aquest, per facilitar els encaixos en ser formes geomètriques.

Supplies

Step 1: Esbós

Mirant altres exemples de com crear un disseny amb tessel·lació, aconsellen crear el dibuix dins d’un requadre deixant dues cantonades fora. Aquestes han d’encaixar amb els buits de les altres dues. Amb aquesta idea en ment, vaig adaptar el dibuix buscant aquest encaix.

Traçant línies rectes buscant simplificar al màxim els traços de l’esbós anterior, vaig arribar a la forma actual. Vaig afegir-hi color per poder veure quin era el resultat final entre els espais plens i buits.

Després hi vaig afegir els detalls de la cara per aconseguir veure com quedaven distribuïts i poder assegurar una cohesió amb el contorn d’aquesta. També vaig utilitzar formes geomètriques per dibuixar cada element.

Finalment, només queda veure si les parts encaixen i es poden replicar de forma correcta. Tota aquesta fase del disseny la vaig realitzar amb Procreate i després la vaig exportar en format PNG per continuar amb l'Adobe Illustrator.

Step 2: Disseny Vectorial

El següent pas va ser començar a treballar amb l’arxiu PNG per poder recrear el disseny en format SVG per a la fabricació digital. Primer de tot, vaig calcar el contorn del disseny amb l’eina de ploma per tenir-lo en format vectorial.

En aquesta etapa, vaig recordar que en un equip de tall làser, totes les línies seran enteses com a guies de tall i en el meu cas no m'interessa que sigui així pels elements de la cara. Per aquest motiu, totes aquestes línies estaran en una capa a part.  

Un cop tinc tot el disseny calcat, vaig començar a fer proves d’encaix en la tessel·lació, ja que en fer-ho manualment hi havia arestes i alguna línia que causaven problemes.     

Step 3:

Un cop realitzades totes les correccions, vaig replicar el disseny encaixant-ne vint en una plantilla preparada pel tall làser. Com he comentat, he separat els contorns dels caps de les bèsties en una capa i els hi he donat el color vermell. Per altra banda, als elements de les cares els hi he donat el color blau i posat en una capa diferent.

He dut a terme aquesta distribució amb l’objectiu que es pugui donar un tracte diferent a cada capa. Mentre que els contorns han de ser tallats per poder separar-los, els elements de la cara han de ser gravats, perquè tinguin un relleu diferent i puguin ser identificats. Aquesta configuració específica de l’equip de tall làser haurà de ser programada pel que vulgui replicar aquest disseny de tessel·lació, en cas que no es pugui, en estar en una capa diferent, pot ser opcional.

Step 4: Materials

Com ja he comentat durant el procés de creació del disseny, la tecnologia per la qual està pensada aquest disseny tessel·lat és un equip de tall làser. Tot i que la part de tall dels contorns dels caps de les bèsties també es podria crear amb la tècnica de tall de vinil, pels elements de la cara és molt millor una talladora làser.

En aquest sentit, gràcies al fet que el disseny està separat en dues capes, aquests elements es poden replicar com l'usuari de l'equipament millor consideri, sigui marcant o enregistrant-los sobre cada cap. En tot cas, s'hauran de fer proves per veure com queda, ja que hi ha elements que només necessiten un gravat lineal, com els ulls i les dents, mentre que les orelles es podria provar un treball a tota la seva àrea per canviar-ne la textura.

Sobre el material, penso que la fusta en un equip de tall làser permetria aconseguir molt bons resultats. El meu disseny està pensat per ser pintat un cop tallat i la fusta és un bon material per poder ser pintat. O en el cas que no es pugui o vulgui usar pintura, també es poden utilitzar tints o olis per ressaltar els detalls de la cara.

Per acabar, el meu disseny es pot replicar de moltes formes i dona llibertat a l'usuari final per prendre les decisions que cregui per tal d'assolir el producte que tingui al cap. Per exemple, si es vol pintar, simplement en marcar les línies dels detalls de la cara pot ser suficient, mentre que si s'hi vol aplicar algun tint, s'haurà d'assegurar que aquests tinguin un bon contrast amb la resta de la cara.