Introduction: Com Fer Amb Inkscape Un Puzle Amb Una Forma Irregular Reconeixible Per Tall I Gravat Làser

Quan parlem de puzle, parlem de formes geomètriques que cobreixen una superfície completament sense deixar cap forat. N'hi ha una part de les matemàtiques que estudia aquest camp del coneixement que s'anomena tessel·lació. En el àmbit de l'art M.C. Escher va estudiar i va pintar magnífiques simetries fen servir aquests coneixements.

En aquest article, descobrirem com preparar digitalment amb Inkscape un puzle amb tessel·lacions. La versió utilizada per fer les còpies de pantalla ha sigut de l'Inkscape 1.3.2.

Per posar en català Inkscape, cal anar al menu, Editar, Preferences, Interfice, canviar l'idioma i reiniciar.

Step 1: Preparació Inicial

En aquest cas, m'inspirat en una obra de M.C. Escher que em va agradar molt quan vaig visitar la col·lecció de simetries, en la galeria de la seva plana oficial. Cerquem la imatge i la baixem al nostre ordinador (fitxer e21)

Creem un nou document. Us recomano definir les dimensions i de forma apaïsada al menú, Fitxer, Propietats del document (File, Document Properties)

Importem la imatge que hem descarregat anteriorment. La centrem respecte a la plana, al menú Objecte, Alinea i distribueix (Object, Align and Distribute).

Al menú, Objecte, Capes i objectes (Object, Layers and Objects), bloquegem la imatge per evitar seleccionar-la i moure per error.

Us recomano seleccionar la paleta de colors Tango icons i configurar perquè estiguin tots ocupant la pantalla. Fent clic en el color esculls el color d'emplenament (que no el farem servir en aquest treball). Fent clic i alhora Shift ⬆, esculls el color del traç. Al menú, Objecte, Emplenat i traç (Object, Fill and Stroke) i a la pestanya Estil de traç (Stroke style), es pot escollir el gruix. Per alguns treballs pot ser interessant canviar la opacitat.

Fem zoom fins veure bé el ninot.

Step 2: La Clau De La Tessel·lació

N'hi ha molt articles en la Internet on trobar informació sobre la creació de figures irregulars aptes per fer un mosaic.Estan basades en una vintena de polígons. Entre els bàsics està el quadrat, el triangle i l'hexàgon. Cal cercar quin es la base per treballar. En els dibuixos de la plana oficial, el mestre Escher es dona les claus, ja que està dibuixat el patró.

Dibuixem un triangle regular amb la eina d'estel/Plígon (Star/Polygon). Per assegurar-nos que la base està completament horitzontal, prenem alhora la tecla Ctrl.

La desplacem i la canviem de mida (prenem la tecla Ctrl perquè continuï com triangle regular) per ajustar al ninot. Aquest pas és important, ja que condiciona la resta de pasos. Les puntes del triangle haurà de coincidir amb la punta del barret, la punta del peu i el genoll, tal i com podeu veure en la imatge.

Quan acabeu, bloquegem el triangle com hem fet amb la imatge.

Step 3: Dibuixem

Ara començarem a fer el traç que després copiarem i rotarem en cada costat.

Podeu escollir altre color a la paleta pel traç per estar més còmodes. Reserveu un color per els traços de tall, jo he escollit el vermell.

No és important, és superimportant que el traç comenci i acabi en el node del triangle. Per assegurar-nos tindrem activat el botó d'ajustament (en forma de ferradura imantada, en la part superior de la pantalla a la dreta) que farà que el node estigui en la mateixa posició.

Step 4: Fem La Màgia De La Tessel·lació

Copiem el traç i l'enganxem en el mateix lloc on està (a la opció del menú, Editar, Enganxa, Al lloc (Edit, Paste..., In Place)

Ens assegurem que a la configuració de la icona d'ajustament està activat l'opció al desplegable del costat Objecte, Altre punts, Punts mitjos de l'objecte, (Object rotation centers). Així quan ajustem el centre de rotació sigui exactament al node del triangle.

Amb el traç nou, el rotem 120 graus.

Si fem clic a l'objecte una vegada amb l'eina de selecció, ens surt els controladors per canviar la mida. Si fem altre clic surt els controladors per rotar i al centre el controlador que podem desplaçar per indicar on pivotarà el gir.

Canviem el centre de pivotació on comença adalt el traç.

Al girar, cal prémer alhora la tecla Alt, per que els graus de gir siguin esglaonats.

Step 5: Continuem Copiant I Rotant

Fem el mateix amb la part de sota.

Step 6: Completem El Traç Que Falta

Dibuixem un traç que ens manca. Ens assegurem que s'inicia en el node del traç anterior i acaba en node del triangle.

Fem la mateixa acció anterior, copiem, enganxem en el mateix lloc i rotem.

Ocultem la imatge de referència. A partir d'ara haurem de esborrar les línies que sobren i unir tots els traços en un de sol.

Step 7: Eliminem Traços I Els Combinem

Esborrem els nodes que no necessitem amb l'eina de nodes. Podem arrossegar per seleccionar amb un requadre el nodes que volem eliminar i fer clic a la tecla Supr.

Seleccionarem els traços i el combinarem al menú, Camí, Combina (Path, Combine).

Ara, hem d'unir el nodes per fer una traç tancat. Amb la eina de nodes, seleccionem els dos nodes que estan un a sobre d'altre, però que no estan unificats.

Per la meva experiència, es millor utilitzar la eina que uneix el nodes amb una nova línia, que la eina que unifica dos nodes en un de sol. No hauria de passar però a vegades els nodes dels extrems no estan exactament a sobre d'altre. La primera eina té el inconvenient que crear traços no desitjables, però deixa els nodes originals en el seu lloc. Però la segona els resultats poden ser catastròfics, ja que al unificar dos nodes en un de sol, mou la posició dels extrems i les corbes poden no coincidir quan després fem el puzle.

Una ajuda per saber quin son els nodes per unir, es amb el menú, Camí, Separa (Path, Break apart), i fer un cercle temporal per marcar els nodes a unir. Finalment tornem a combinar i unir els dos nodes.

Step 8: Dupliquem I Rotem

Dupliquem amb CTRL + D, rotem 120 graus i anem duplicant i col·locant en el seu lloc.

En les imatges adjuntes, vaig descobrir que alguna cosa no va sortir com esperava. Algunes línies no coincidien, més visible en el mode de visualització Resseguir. Vaig fer unir nodes, enlloc de unir nodes amb una línia. Vaig tornar a repetir el procés des de el punt 4.

Quan comprovem que encaixa, primer lloc ens felicitem!

En segon lloc, esborrem totes les duplicitats i ens quedem en una. En el següent pas treballarem el detalls del ninot.

A partir d'aquí podem fer tres opcions:

  • Totes les peces son iguals
  • Fem set variacions
  • Fet tres variacions

En aquest instructable, escollirem la última opció i farem 3 cares diferents.

Step 9: Els Detalls: Cara, Dits, Vestimenta

En aquest pas, farem els detalls de la cara, els dits i les sabates. Aquests detalls es gravaran amb el làser.

És important que els detalls estiguin dintre de la figura -com en la imatge l'ull- ja que si no es gravarà en la peça adjacent.

Quanta més superfície hagi per gravar, més trigarà la talladora làser (i més diners costarà). El més raonable i el que recomano és reduir els ombrejats, però no us vull enganyar quan dic que no m'he aplicat la recomanació ;-)

He fet els ombrejats amb patrons, que m'obligarà més endavant a rasteritzar (convertir en bipmaps els vectors dels detalls).

I es pot jugar amb els ombrejats de diferents tons de negre. De més obscur fins a més clar. De negre, gris a blanc. En aquest projecte només he utilitzat negre, que segons la configuració de la màquina pot quedar marró.

Step 10: Els Tres Ninots

Dupliquem fins obtenir els tres ninots. En aquest projecte canviarem les cares perquè siguin diferents. Inclús vaig fer una petita modificació a les orelles.

Seleccionem tots els elements que conformen el ninot, incloent els traços de tall i els dels ombrejats i l'agrupem al menú, Objecte, Agrupa (Object, Group). Fem al mateix amb els altres dos.

Step 11: Extendre Tota La Superfície Amb Les Peces

Rota els dos ninots 120 graus i els encaixes amb la punta de la gorra. És molt important que encaixin bé. Assegurat si cal amb la eina de ampliació (zoom).

Si veus que no encaixen, amb el zoom al màxim, amb un objecte seleccionat pot moure'l amb les fletxes del teclat. Per fer un moviment més precís, prem la tecla Alt a la vegada que les fletxes. Les línies han de coincidir.

Agrupa els tres ninots. Canvia la mesura segons la mida que desitgis de cada peça. En aquest cas, com va a destinat a un infant de 4 anys, la mesura que es escollit és de 6 cm. He fet un quadre provisional de 6 cm per cada costat per tenir una referència, que després he esborrat.

Pots fer les peces més petites, però entre les línies de tall ha d'haver com a mínim 2 mm amb una fusta (contraxapat, 5 mm), ja que si no es cremarà. També has de tenir en compte que si n'hi ha parts com les extremitats que son molt petites es trencarien molt fàcilment. Però això depèn del material. Per exemple amb metacrilat és més resistent.

Dibuixa un rectangle amb la mida exterior del puzle. En aquest projecte un quadre de 20 cm x 20 cm.

Alinea al centre de la plana tant el grup dels tres ninots i el requadre.

Un petit truc per omplir tota la superfície de ninots, es enlloc de duplicar el grup del tres ninots en tota la superfície, és duplicar dos grups més, comprovar que encaixen bé amb zoom i fletxes. Torna a duplicar els grups anteriors i encaixar, comprovar amb el zoom i les fletxes, i finalment agrupar. I quan tinguis una fila (en diagonal, i tot en un grup), torna a fer el mateix duplica, encaixa, comprova i agrupa. El número de ninots augmentarà de manera exponencial i serà més ràpid.

Step 12: Netejar Excés De Ninots Duplicats I Separa Per Capes

Dibuixem un quadre interior de 18 cm x 18 cm i el centrarem a la pàgina. Això serà el marc interior.

Eliminem els ninots que no toquen el marc interior. Els podem seleccionar fent arrossegant amb la eina de selecció.

Anem a separar per capes els traços de tall -vermell- i els traços d'ombrejat -negre-.

Seleccionem tots els traços de tall, en primer lloc seleccionem un traç qualsevol i a continuació al menú, Editar, Selecciona el mateix, Color de traç (Edit, Select Same, Stroke Color).

Copiem, creem una capa nova i enganxem en el mateix lloc a la nova capa.

Step 13: Esborrant Els Ninots No Sencers

En aquest projecte, no volem que les peces que es coloquin estiguin tallades. Volem que les peces per posar fossin senceres. Per aquesta farem el següent:

Anirem esborrant tots els que estiguin a la bora, es a dir, els que toquin els quadrats tant exterior com interior.

Step 14: Completem Algunes Linies Perdudes

Com podem veure en la última imatge, com per exemple en la cantonada dalt-esquerra, n'hi ha línies que s'han perdut. Enlloc de tallar les dibuixarem i formaran part de l'ombrejat.

Dupliquem el ninot a la capa de ombrejat, el fem coincidir, i esborrem les línies i nodes de la figura que no volem.

En la capa de tall, afegim a la forma de tall, si volem no ser estrictes amb la norma que res no es talli fora del quadrat interior. En aquest cas, un peu anava fora i he fet una excepció.

Step 15: Els Ombrejats

Ara treballarem els ombrejats, que contenen les línies i els ombrejats del detalls interiors de la figura.

En aquest projecte, caminant pel sentit salvatge de la vida, he utilitzat patrons. Es podria convertir a vectors, però farem una pas més senzill. Els convertirem a un mapa de bits (bipmap).

Copiem el quadrat interior. Amaguem la capa on tenim els traços de tall (vermells).

Mostrem la capa on tenim els traços de gravar.

Enganxem el quadrat i ens assegurem que està per sobre de tots els objectes.

Seleccionem tot plegat i fem menú, Objecte, Retalla, Estableix el clip (Object, Clip).

Opció A

A continuació exportem el que està seleccionat a menú, Fitxer, Exportar (File, Export). Ens assegurem que les DPI està a 300. Podem escollir PNG.

Com a mesura de seguretat, amaguem la capa de ombrejats en vectors.

Creem una nova capa de ombrejats bipmap i importem la imatge que acabem d'exportar. Ens assegurem que la mesura i la ubicació dels ombrejats coincideixen amb els traços de tall. Podem fer això mostrant la capa de tall amb bloqueig per evitar confusions.

Opció B

A continuació utilitzem al menú, Editar, Fes una còpia de mapa de bits (Edit, Make a Bitmap Copy).

Creem una nova capa de ombrejats bipmap i movem a la nova capa el bipmap creat. Ens assegurem que la mesura i la ubicació dels ombrejats coincideixen amb els traços de tall. Podem fer això mostrant la capa de tall amb bloqueig per evitar confusions.

Step 16: Revisió I Preparació Del Arxiu Final

Revisem que no hagi per error línies duplicades ja que el làser passaria varies vegades pel mateix lloc i cremaria la vora de la peça innecessàriament.

En aquest projecte la base del puzle li he arrodonit les cantonades al quadre exterior amb la eina de edició de nodes.

El dupliquem i ho posem al costat. Un farà de base i l'altre on es col·loquem les peces.

I ja està, espero que hageu gaudit de la guia i compartiu si ho heu fet servir.

🫶