Introduction: Draaiende Plantenpot Standaard Met Licht Sensor

Voor mijn project heb ik een draaiend plateau gemaakt waar je een plant op kan zetten zodat hij licht krijgt van elke kant. Aan de zijkant zit een potentiometer om de snelheid te veranderen. Ook stopt het plateau met draaien als het te donker is. Naast dat het bedoeld is voor planten kan je het ook gebruiken als display stand voor een collectible. Ik wilde graag iets maken wat daadwerkelijk nuttig is. En omdat mijn kamer vol staat met platen vond ik dit een leuk idee.

In deze instructable loop ik door mijn ontwerp process en vertel ik over hoe ik alles heb aangepakt en waarmee ik moeite had.

Supplies

Elektronische componenten

  • Arduino Uno
  • LDR (Lichtgevoelige weerstand)
  • Schuif schakelaar
  • 1k Ω Weerstand
  • 1k Ω Potentiometer
  • DC Motor 6V 60 rpm

Mechanische componenten

  • 5 Tandwielen in diverse grote
  • 2 Tandwiel assen
  • 2 Kleine kogellagers

Bouwmaterialen voor de behuizing

  • Houte doos met schuifdeksel
  • Plankjes hout voor mechanische onderdelen

Step 1: Planning En Simulatie

Voordat ik begon met het maken van mijn idee moest ik eerst een plan en onderdelen hebben. Ik ben gestart in de Tinkercad circuit builder. Hier kon ik mijn parts en code testen en nog makkelijk aanpassingen maken zoals weerstand waarden.

Voor de code heb ik het niet te ingewikkeld gemaakt. Wat mijn code vooral doet is het uitzetten van de motor als er te weinig licht is. Deze value kan je aanpassen op lijn 19 Hoe hoger het getal hoe meer licht er moet zijn.

Nadat ik alles had kunnen testen was het tijd om de onderdelen te bestellen en te starten met het bouwen

Attachments

Step 2: Prototype En Behuizing

Om ervoor te zorgen dat alle onderdelen werkten met elkaar heb ik een prototype gemaakt door middel van een breadboard, dit zorgt ervoor dat ik niet hoeft te solderen om te testen.

De motor die ik heb gekozen draait 60 rpm op 6V, of 30 rpm op 3V. Dit is natuurlijk te snel voor een plant. Ik kon ook geen langzame betaalbare motors vinden online dus ik gebruik tandwielen.

Door middel van mijn tandwielen set kan ik de rpm van 30 naar 0.75 rpm brengen. Hierdoor is de kracht van de tandwielen ook een stuk hoger dit help met het ronddraaien van de plantenpot. Met de potentiometer kan ik de snelheid nog meer omlaag brengen.

Voor de behuizing heb ik een houten doos met een schuifdeksel gekozen. Ik hem een cirkel uit de deksel gezaagd om te gebruiken als plateau. De houten cirkel heb ik daarna op het tandwiel geplakt.

Step 3: Het Bouwen

Als eerst heb ik de volledige circuit gemaakt. Ik heb een aantal draadjes en de aan elkaar vast gesoldeerd. Ook de connectie met de motor en de draadjes is gesoldeerd. De rest is aan elkaar gebonden en getaped. Ik heb een aantal gaatjes in de zijkant geboord voor de LDR, potentiometer, switch en USB kabel. Deze onderdelen zitten ook vast geplakt met hete lijm.

Het apparaat kan stroom gebruiken uit een powerbank of een laptop via het gaatje voor de kabel.

Voor het tandwielset heb ik een kleine verhoging gemaakt zodat het plateau boven de deksel uitsteekt. Het is ook mogelijk om het plateau eraf te halen om de doos open te maken of beter op te bergen.


Step 4: Conclusie En Reflectie

Dit project was een grote uitdaging voor mij want ik had nog nooit zoiets gemaakt. Ik heb amper verstand van code, solderen en electronika, maar toch is het gelukt om dit resultaat te krijgen. Ik ben erg blij met het eindproduct.

Voor dit project heb ik van alles opnieuw moeten leren over voltage ampère en tandwiel natuurkunde. Het was uiteindelijk erg leuk om aan te werken en ik heb veel geleerd.

Ik heb geleerd hoe ik moet solderen, hoe ik om ga met elektronische circuits. Ik had niet veel moeite met het verzinnen van het concept maar het uitvoeren was het lastigste. Ik moest bijna alles zelf leren en mijzelf aan het werk zetten. Sommige taken duurde langer dan ik had gedacht. Uiteindelijk heb ik het af kunnen maken. En ben ik trots op mijzelf dat het is gelukt.


Hopelijk kan ik iemand helpen met de instructable. Het was veel improvisatie maar met wat moeite is er iets moois uitgekomen.