Introduction: Puzle 2D En Tessel·lació Per Al Tall Làser

L'objectiu de la present PAC 3, opció A, és dissenyar 1 puzle en forma de tessel·lació per una empresa que ens contracta. Per fer l’exemple més real, ens hem imaginat que aquesta empresa ha rebut l’encàrrec de fer un puzle pel Parc Natural del Cap de Creus, el primer parc natural maritimoterrestre declarat a Catalunya. El puzle es tallarà amb una talladora láser i está previst que també incorpori gravat. El projecte es comparteix en una comunitat maker com és Instructables.

La PAC està estructurada en 5 parts.

Supplies

Inkscape

Autodesk Fusion 360

Step 1: Patró I Característiques

S’ha escollit realitzar un puzle que es tallarà amb tall làser i també contindrà gravat. En la majoria de talladores làsers, aquests incorporen la possibilitat del gravat vectorial i del gravat ràster (per imatges rasteritzades).

En la primera opció, es demana que hi hagi una tessel·lació, és a dir un motiu que es vagi repetint al llarg del puzle de forma que totes les peces encaixin, sense sobreposicions. Per això, s’ha usat l’eina web https://tiled.art/en/create/ en la seva opció Quadrilater (isolated), rotated and flipped com a base pel disseny en tessel·lació. S’ha dissenyat un patró d’onades amb un sortint que faci d’encaix amb altres peces del puzle creant punts nodes i corbes Bézier. Aquestes onades volen fer èmfasi a una característica important del Parc Natural del Cap de Creus: la protecció del mar.

El disseny s’ha exportat en SVG per a ser editat amb Inkscape en 7 files x 10 columnes (70 peces).

Step 2: Disseny

Un cop obert el disseny SVG a Inkscape s’ha intentat extreure el fons de les 70 formes que s’havien generat. Això ha estat una tasca complicada, ja que en prémer l’opció Objecte a Camí es generaven dues figures (un reompliment i un Stroke) que, a més, es movien al llarg del llenç. Després de buscar altres opcions, s’ha tirat per aquesta. S’han desagrupat els objectes diversos cops fins que he aconseguit eliminar els polígons amb reompliment, per quedar només els 70 traços. Aquests, han hagut de ser ordenats i desplaçats fins aconseguir que es toquessin entre ells de forma correcta.

S’ha intentat fer una unió per tal d’unir tots els traços en un de sol, però ha estat impossible. Cal que trobi una manera de millorar aquesta part. Els traços els he fet de 0,5 mm per tal d’encaixar-los a la perfecció però el resultat no ha estat satisfactori. Llavors, s’ha optat per l’opció Combina i s’ha generat un únic path però que tenia nodes sobreposats. S’ha optat per deixar-ho d’aquesta forma, sabent que cal trobar una forma que millori aquesta superposició de nodes. El traç s’ha empetitit a 0,005 mm, tal com marca alguna bibliografia de talladores làser i s’ha escollit el color vermell, ja que la majoria d’elles el color RGB 255 0 0 és el que marca que la màquina talli.

Tot seguit, s’ha dissenyat un gravat vectorial que es realitzarà sobre les peces tallades. Per fer-ho s’han buscat diverses fonts de mapes (visor hipermapa de la Generalitat de Catalunya, el vissir3 de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya…), però al final s’ha decidit treballar amb un mapa amb format d’imatge JPG com a base del gravat que s’ha trobat al web de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta imatge s’ha editat amb Adobe Photoshop per tal d’obtenir una imatge monocroma i que fos llegible mínimament pel que fa als noms de les poblacions. Aquesta imatge JPG s’ha importat a Inkscape i s’ha usat l’eina Vectoritza un mapa de bits per tal de vectoritzar-la. S’han editat alguns nodes i el path s’ha canviat a color blau RGB 0 0 255, ja que moltes talladores l’usen com a referència de gravat vectorial.

S’ha plantejat el disseny sota la capa del traç de tall i s’ha vist que algunes peces no tenien informació de gravat. Així que s’ha afegit una rosa dels vents procedent de la pàgina web Pixabay.com que s’ha acolorit de blau com en el cas anterior i dos textos negres (Mar Mediterrània i Alt Empordà) que s’han passat a imatge rasteritzada per tal que siguin reconeguts com a gravat ràster per part de la talladora RGB 0 0 0. El disseny és el següent. En l’arxiu original s’ha deixat una capa no visible amb els objectes procedents de l’arxiu realitzat amb Tiled.art sense combinar.

Step 3: Animació I Render

S’ha usat Fusion 360 per tal de poder realitzar una maqueta del puzle. S’ha creat un rectangle al qual s’ha inserit el SVG. En aquest cas, com que es volia veure bé el tall de les peces, s’ha usat un SVG que només inclou la forma de les peces (sense gravats). A més, no es tracta d’un traç, sinó d’un polígon ja que s’ha usat l’opció Traç a Camí d’Inkscape. Simplement és per veure una mica millor el tall a la peça de Fusion 360. S’ha fet un Extrude de 4 mm.

Tot seguit s’ha importat un altre SVG referent als gravats. A partir del menú Manufacture, 2D, Engrave, s’ha volgut fer una recreació a l’engròs del procés de gravat a partir d’una eina d’exemple (vegeu imatge de sota). Es recull en una animació en aquest enllaç: https://youtu.be/q080aqApocM

En cap cas, vol ser una reproducció total d’una màquina o model determinats, sinó més aviat una aproximació visual al que passaria en una talladora làser que fa gravats.

Step 4: Materials

Es proposa realitzar el puzle en un contraxapat de fusta de pollancre (Poplar plywood eurolite). De 4,0 mm de gruix i de 420 mm d’amplada x 230 mm d’altura. Aquest material és òptim per tallar i gravar peces, ja que és una fusta prou tova per treballar-la de forma fàcil amb una talladora làser.

Un exemple podria ser: https://static1.squarespace.com/static/56e2393560b5e9fe219d3bfc/t/61528f31b7ed3341d9f86f1a/1632800564833/Eurolite+BB_BB+Data+Sheet.pdf

Step 5: Arxiu

L’arxiu que s’adjunta és l’arxiu de tall i gravat (només la capa 2, la capa 1 conté elements originals que s’han usat per obtenir el disseny final).

El projecte s’ha compartit a la comunitat Instructables, amb la categoria de Craft i canal Digital Graphics. Enllaç: https://www.instructables.com/Puzle-2D-En-Tessellació-Per-Al-Tall-Làser/