Introduction: Verstelbare Detector Aardmagnetisch Veld

Wat hebben we nodig?

- Een fietswiel

- Ongeveer 250 meter koperdraad. Wij gebruikten koperlakdraad van 0,50 mm dikte. Dit zorgt voor een goed werkende spoel waar relatief makkelijk stroom doorheen gaat

- Draadeind van een meter lang en diameter M6

- 2 Kleine wieltjes met lager (diameter ongeveer 8 cm)

- Een plank van 2 meter lang (bij voorkeur 1 cm dik en 4 cm breed)

- 3 balken van 4x7 dikte-breedte (dit is sowieso een ding) met lengte:

  • 1 meter
  • 90 cm
  • tafelhoogte (ongeveer 1m20?)

- Wat losse blokjes van dezelfde balken

- 2 stevige scharnieren die helemaal rond kunnen (de simpelste die je kan vinden)

- Een forse verfklem (moet minstens 15 cm zonder problemen kunnen klemmen) (that's what he said)

- Een rolletje montagedraad om onze detector te verbinden aan een oscilloscoop/voltmeter/etc

- Borgmoeren (4x)

- Borgringen (4x)

- Stokschroeven (2x)

- Vleugelmoeren (2x)

- Sluitringen (2x)

- Epoxylijm (of andere lijm die je kan gebruiken om een stier aan een schutting te plakken)

- Houtlijm

I was reading a book... 'the history of glue' - I couldn't put it down. - Tim Vine

Ik heb veel meer tijd / geld / kennis dan jullie, wat nu?

- Regel een sleepring met holle as (die lekker stevig om het draadeind kan zitten). Dan heb je aan 1 klein wieltje genoeg en kan je die aluminium barbecuebakken gewoon gebruiken als het zonnetje schijnt om je hamburgertje/blok tofu op te grillen

- Als je de velg en het draadeind aan elkaar kan lassen, doen! Dit bespaart weer de borgmoeren en borgringen qua centen en de tijd die het kost om 4 borgmoeren over een meter lang draadeind te draaien

- Voor het frame kan je eventueel de zijkanten vervangen door korfbalpalen zodat je de horizontale balken met een goede klem hieraan vast kan zetten. Dan hoef je ook geen scharnieren, vleugelmoeren, sluitringen, stokschroeven, losse blokjes, verfklem,

- Koop dikker koperdraad (dikker is altijd beter dat weet iedereen)

Most people need the money all the time. - Ridley Scott

Step 1: De Velg

Regel een fietswiel (diameter meestal rond de 60 cm) en haal de binnen en buitenband eraf en sloop de spaken en as eruit. Het maakt niet uit als wiel wat roest bevat. Hoe goedkoper, hoe beter want we gebruiken dit wiel vooral als stevige basis voor onze spoel.

Boor nu op twee plaatsen recht tegenover elkaar een gat van ongeveer 6-8 mm diameter (het moet goed om de draadeind met maat M6 passen). Het is het makkelijkst om dit te doen op de plek waar een spaak door de velg heen ging omdat je dit gaatje alleen maar groter hoeft te boren.

In de volgende stap gaan we het draadeind stevig vastzetten op de velg.

If I can bicycle, I bicycle. - David Attenborough

Step 2: Bevestigen Van De As

Een leuk klusje voor mensen die verder geen hobbies hebben (hier moet je namelijk even goed voor gaan zitten). We gaan de as vastzetten met een viertal borgmoeren en borgringen. De as moet aan de bovenkant ruim uitsteken, dus aan de onderkant hoeven de schroeven niet zover aangedraaid te worden. Zorg dat je eerst beide binnenste schroeven op de losse as zet, voordat je de as door de velg heen zet om de buitenste schroeven aan te draaien (scheelt weer kostbare minuten).

Zoals eerder aangegeven. Heb je de mogelijkheid om het draadeind aan de velg vast te lassen, doe dit!

Step 3: De Spoel

Tijd om die armspieren te trainen. Gebruik ongeveer 250 meter koperdraad om 100 tot 150 windingen strak om de velg heen te spannen. Zorg dat de twee uiteinden van de draad aan de bovenkant van de as uitkomen zodat je deze later makkelijk kan aansluiten aan een sleepring.

We wind a simple ring
of iron with coils; we establish the connections to the generator, and with wonder and delight we note the effects of strange forces which we bring into play, which allow us to transform, to transmit and direct energy at will. - Nikola Tesla

Step 4: Het Verstelmechanisme Deel 1

Om ervoor te zorgen dat we makkelijk de hoek van onze spoel kunnen bepalen is het belangrijk om een verstelmechanisme te maken. Hiervoor zagen we een lange plank in tweëen (2x 1,5 meter) en lijmen deze delen met een kleine opening weer aan elkaar.

Step 5: Het Frame

Regel een mooie balk of 2 waar je het frame van kan bouwen (3 stevige stukken hout) en ook nog een blokje of 3 extra van af kan zagen. Deze blokjes gebruiken we later met een scharnier om de opstelling verstelbaar te maken en voor de stevigheid vast te kunnen zetten aan een tafel. Regel meteen even een tweetal wieltjes bij de betere bouwmarkt met lagers die om onze as heen passen (M6). Deze gebruiken we voor onze sleepring en om de draaias vast te kunnen zetten in het frame.

Step 6: Het Verstelmechanisme Deel 2

Op de foto zien we een stokschroef met een ruime sluitring en een vleugelmoer. We hebben twee van dit soort setjes nodig voor ons verstelmechanisme. Schroef de stokschroef aan de twee uiteinden van de horizontale delen van onze frame. De moerzijde van de stokschroef gaat door onze planken van verstelmechanisme deel 1 heen om aan de andere kant te bevestigen met de sluitring en vleugelmoer. Op deze manier kan het frame makkelijk losgedraaid worden om de hoogte aan één kant te verstellen.

Step 7: Scharnieren En De Evolutietheorie

Scharnieren zijn belangrijk voor de mens geweest. Onze duimen zijn een belangrijk voorbeeld, maar we hebben natuurlijk ook veel plezier van deuren, flip phones (hallo 2004) en een geopend raam op een zonnige zomerdag. Ook voor onze opstelling zijn scharnieren van cruciaal belang. Als het goed is hebben we nog een mooie balk die we op ongeveer tafelhoogte afzagen. Nu bevestigen we het onderste deel van ons frame aan een van de overgebleven blokjes van eerdere zaagacties met een scharnier. Ditzelfde doen we voor de bovenkant. Neem hier een iets langer blokje, want deze zetten we later met een verfklem vast aan een tafel. Deze blokjes worden vervolgens vastgemaakt aan onze overgebleven, tafelhoge balk die het laatste verticale deel van ons frame verzorgt (zie foto).

Step 8: De Sleepring

We hebben het wieltje vastgetaped aan de balk zodat de as van het wiel kan ronddraaien en op dezelfde plaats blijft. We hebben een blokje hout halverwege ingeboord met de dikte die de sleepring heeft zodat we deze in het gat konden plaatsen en vastmaken zodat de ene kant van de sleepring meedraait als de as draait en de andere kan kan leunen in het wiel en deze stil blijft. Om het blokje aan het draadeind vast te maken hebben we een gaatje geboord ook in het blokje van de dikte van het draadeinde, zodat deze hierin kan worden geplaatst en ze hierdoor stabieler staat.

Step 9: Assemblage

Tijd om alles netjes in elkaar te zetten!

It's the job that's never started as takes longest to finish. - J.R.R. Tolkien

Step 10: Aansluiten

Voor de draden van de sleepring moet even creatief worden gekeken want je wilt de draden ook niet breken of teveel knakken. De bedrading is even het koper schuren zodat de laklaag eraf gaat en soldeer de koperdraden aan elkaar vast en dan is alleen nog het aansluiten op de oscilloscoop te doen.