Introduction: Koek En Zopie Kar

Wat?
De koek en zopie kar is een 'tool' om de gemiddelde wintergast te verblijden tijdens zijn of haar pauze.

Waar?
Deze kar rolt door de regio langs bevroren kanalen, vijvers, grachten, plassen en meren en biedt zelfgebakken cakejes en thee aan. De eigenaar die de kar maakt mag zelf zijn kar, waren, route en prijs bedenken zolang je er plezier in hebt.

Wie?
Iedereen met enthousiasme, die basisgereedschappen in huis heeft en kan bakken.
Ook moet je een beetje bestand zijn tegen de Nederlandse winterkou en hopen op schaatsweer.

Step 1: Onderdelenlijst

Opbouw
De kar is een veredelde kruiwagen gekruist met een marktkraam.

Het geheel bestaat uit 2 wielen van mijn pap, een oude ikea bijzettafel, een stuk oud bouwzeil, stuk van een lijst van een schilderij, 8 planken van een kapotte stellingkast van de gamma, resthout uit de schuur, wijnkistje, 2 siertafelpoten, gouden spuitbus, blauwe spuitbus, hoop schroeven en spijkers in verschillende maten, overgebleven slingers van Koninginnedag, houten staaf uit kast, wat groen lint, resten textiel, wat dun touw en krijt. Bedenk hoe en wat je wilt communiceren. Gebruik je een krijtbord of post it briefjes? Geef je een spreuk van de dag mee of het gebruikte recept? Wees creatief met de middelen die je hebt rondom huis.

Basisgereedschap die je kunt gebruiken zijn de hamer, schroevendraaier, boormachine, handzaag, schuurpapier, tang

Step 2: Start Met Je Idee En Shop in Je Eigen Huis

Maak een schets of schrijf een lijst met eisen. Persoonlijke wensen kun je het beste van tevoren opschrijven om irritaties tijdens het bouwproces te vermijden. Probeer dan alvast een slimme werkvolgorde te bepalen. Sorteer je onderdelen en deel je ruimte zo praktisch mogelijk in om een goed overzicht te houden.


Step 3: Het Onderstel

Als eerste begin ik bij het tafelblad. Aangezien ik wil rondlopen, zal ik staand de mensen te woord staan. De tafel moet dus verhoogd worden. Ik heb 2 sierpoten in huis en die koppel ik met een houten L-profiel aan het lage tafeltje. Ik doe dat aan de achterste 2 poten, want ik ga een kruiwagen nabootsen. (zie tekening)
De andere 2 poten verleng ik op dezelfde manier, maar dan met dikke houten balken. Ik zaag deze op maat (iets korter dan de tafelpoot i.v.m. de wieltjes) en schroef de 2 wieltjes er onder. (zie foto)
Nu de tafel verhoogd is, ga ik de onderlinge poten met elkaar verbinden. In alle richtingen komen dwarsliggende planken. (zie tekening) Zo wordt alles sterk en stabiel.
De staaf wordt op maat gezaagd en spijker ik vast aan de tafelpoten. De staaf moet je wel voorboren anders splijt dit gemakkelijk en dat wil je niet. De handvatten kun je mooi en zacht maken met textiel en lint. (zie tekening) Ik heb er een fietsbel aan vast gemaakt.
De planken dienen nu als constructie voor een 2de tafelblad. Ik gebruik hier een plaat voor die niet al te zwaar is. Op die plaat bevestig ik een wijnkistje die je als opbergbak kunt gebruiken. Ik heb met een schietnietmachine wat textiel als bekleding van de bak en tafelblad geniet. (zie foto)


Step 4: Het Bovenstel En Afwerking

Je kunt nu aan de top beginnen.
Ik bevestig wat stellingplanken verticaal aan de 4 tafelpoten. Ook hier komen horizontaal bevestigde planken voor de stabiliteit.
Hier overheen niet ik een stuk bouwzeil. De randen vouw ik om en niet daar ook een zoomband omheen. Nu komen de slingers! Deze kun je aan de staanders knopen of nieten.
Het leukste werk volgt: details toevoegen! Kies je kleur, tape de onderdelen af en spuit de constructie. Let op dat je de ruimte ventileert (het liefste doe je dit werk buiten). Houd rekening met de droogtijd voordat je verder gaat. Maak een uithangbord (zie foto) en bevestig die op ooghoogte.
Ik heb gekozen om een geweven bakje aan een staander te nieten en daar servetten in te doen. Aan de voorzijde wil ik een vuilniszak maken met het resterende bouwzeil dat ik heb. Hier kunnen de mensen hun bekertje en dergelijke deponeren. Zo ben je geen vervelende gast in de natuur. Ik heb hier heel simpel gebruik gemaakt van een nietmachine en zeil. (zie tekening voor patroon). Je bent nu klaar om aan je lekkernijen te beginnen. Ik heb hier een uurtje voor uitgetrokken.





Step 5: Koek En Zopie

Koek en zopie is wat tijdens het schaatsen in een kraampje op het ijs wordt verkocht.

Zopie komt van soopje, wat een slokje of borreltje betekent. Op het ijs werd voor de negentiende eeuw veel gezopen, flink gegokt en gehoereerd. Het ijs viel namelijk onder land noch water en was dus vrij. De wet ging over verkoop van drank op het water en op het land, niet over drankverkoop op het ijs.

Het originele recept van zopie is een mengsel van bockbier en rum. Door aan dit mengsel eieren, kaneel en kruidnagelen toe te voegen en vervolgens te verwarmen, ontstaat zopie.

Tegenwoordig worden in een koek en zopie-tentje voornamelijk warme chocolademelk (al dan niet met slagroom en/of rum), snert, gevulde koek en snoep verkocht.
bron: wiki

Ik heb voor deze dag muffins en fijne cupcakes gemaakt die ik versierd heb met glazuur en chocoladehagel. Ook neem ik thee in verschillende smaken mee. (zie foto)

Step 6: Zoek Je Locatie En Ga Er Op Uit!

Verdiep je in je eigen woonplaats en ontdek de geheime wateren. Houd het weer in de gaten op bijvoorbeeld knmi of nu.nl
Zoek de mensen op en maak een praatje. Hoe extravaganter en completer je de kar maakt, des te meer reacties je zult krijgen! Veel plezier! Eet smakelijk!